Notice: Function register_block_script_handle was called incorrectly. The asset file for the "editorScript" defined in "contact-form-7/contact-form-selector" block definition is missing. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 5.5.0.) in /home/itcreator/public_html/astrosymbolica.net/wp-includes/functions.php on line 5835
Astrologija i mitologija – Saturn i Jupiter – Astrosymbolica
 

Astrologija i mitologija – Saturn i Jupiter

18/07/2020by web1
https://astrosymbolica.net/wp-content/uploads/2020/07/Saturn-Jupiter-mitologija-01-cover.jpg

Pitanje: Mitologija opisana u tumačenju horoskopa se razlikuje, ponekad je kontadiktorna sa simbolikom koja opisuje znakove. Na primer, u slučaju Jarca kojim vlada Saturn, gde je Saturn definisan kao tiranin, onaj koji nameće ograničenja i predstavlja strogo određena pravila, definicije, kristalizaciju. U mitologiji je Saturn prikazan kao onaj koji je pojeo svoju decu kako bi sačuvao vlast. Deseta kuća se nalazi iznad devete – Jupiterove, mada je Jupiter svrgnuo Saturna sa vlasti. Pa opet, Saturn vlada i dalje materijalnim vrhom i dostignućima, ambicijom. Takođe je još nelogičnije što Uran koji vlada Vodolijom predstavlja princip slobodne volje, demokratije, apstraktnih ideja, a mitološki je bio diktator još više nego Saturn i to je prilično kontadiktorno. Na to se nadovezuje benefična simbolika Jupitera koji kao podržava život, ali u znaku gde Jupiter vlada, Strelcu, život i volja slabe i gase se. Pri tome je Jupiter sinonim za preterivanje u kocki, rasipništvu, orgijanju.

Odgovor: Izvorna astrologija (Helenistička) jasno definiše zašto je Saturn vladar znakova Jarca i Vodolije.
Kasnija tumačenja astrologije, posebno od kraja 19. i početka 20. veka unose u sistem mnogo toga što se ne uklapa u izvorne definicije i tumačenja.

Stvar je jednostavna. Saturn vlada Jarcem i Vodolijom zato što se nalaze na nebeskom delu horoskopa i na samov vrhu – postavljeni su na gornjem delu horoskopa koji označava Sever. Predstavljaju dva meseca zime – po današnjem kalendaru, period od 22.12. do 23.02. To je period kada je dan mnogo kraći od noći, a Sunce se na nebeskom svodu zadržava kratko i  nisko je na nebu, tj. na najnižoj i najkraćoj putanji preko neba u godini. To je i period kada je najhladnije. Na zemlji (Jarac – zemljani znak) je sneg. Na nebu (Vodolija – vazdušni znak) su oblaci iz kojih se voda kondenzuje, ledi i pretvara u sneg koji pada na zemlju. U ovo doba godine je hladno i mračno – što je analogno simbolici Saturna.

Saturn se, takođe, većim delom godine može videti noću na nebu i najdalja je planeta koja je vidljiva ljudskim okom, bez pomoći teleskopa. Sunce vlada znakom Lava, Mesec znakom Raka. Sunce i Mesec su dva najbolje vidljiva tela na nebu. Sunce vlada danju, Mesec noću. Saturn je najudaljeniji od njih i zato je smešten u dva znaka koja su suprotna Raku i Lavu – u Jarca i Vodoliju. Njegov kvalitet je – hladno i suvo.

U izvornoj astrološkoj simbolici Saturn predstavlja temelje, formu, materijalno i čvrsto, kao i granice. Takođe predstavlja i simboliku koja ograničava život. Upravo zbog kvaliteta hladnog i suvog. To je ono što u prirodi potiskuje život. U polarnim predelima gde je hladno i suvo (obratiti pažnju na suvo- jer je voda zaleđena i nema stvarne vlage) ima malo života. Život se nalazi u morima ispod ledenog pokrivača – tamo je vlažno i toplije nego na površini.
Mitologija je tek kasnije ubačena i ne podudara se umnogome sa izvornom astrologijom. To je jasno vidljivo iz ove definicije.
Takođe, mitološka tumačenja su često pogrešna. Na primer, Saturn nikada nije jeo svoju decu. On ih je gutao. Ona su boravila živa i nepovređena u njegovoj utrobi, ali nisu mogla da se slobodno i samostalno ispoljavaju.
Uran je radio to isto, a Uran je bio prvobitni vladar neba, tj. Uran i jeste nebo samo po sebi. Reč “ouranos” označava bukvalno – nebo.

Vodolija predstavlja slobodu zbog toga što se duša, nakon što ostvari vrhunac svog života – stigne simbolično na najviši vrh na zemlji, koji je predstavljen Jarcem, odvaja od tela i uzdiže u nebo – Vodoliju. Zato Vodolina predstavlja slobodu, ali u smislu oslobođenja čovekove duše od okova materijalnog sveta, tj. od života u telu koje podleže zakonitostima materije.

Jupiter, s druge strane, označava širenje i njegova priroda je umereno suva i topla. On predstavlja širenje života, počev od znaka Riba, kada počinju topliji dani i kada sneg počinje da se topi, kada umesto snega sa neba pada kiša i kada se otopljeni sneg sa planinskih vrhova i uzvišenja sliva u mora i okeane. Od ovog perioda, koji je po sadašnjem kalendaru od 23.02. dani su topliji, Sunce počinje da se lagano uspinje i sve duže zadržava na nebeskom svodu. Jupiter zadržava širenje materije sve do zadnjeg meseca jeseni – meseca Strelca kojim vlada. Jupiter je egzaltiran u znaku Raka gde je Saturn u izgonu i gde su granice najslabije. Rak je životinja – mekušac – sa vrlo krhkim oklopom (granicom tela). Kako su ovde granice slabe, naravno da je moguće preterivanje u svemu jer je simbolika granice ili mere – Saturn – slaba.

Što se tiče “gutanja dece” od strane Saturna i Urana, postoji i u vezi toga jasno objašnjenje. Kako su Jarac i Vodolija zimski meseci, može se pomisliti da simbolično gutanje predstavlja povlačenje čoveka u utrobu zemlje (pećine) kao zaštitu od zime, što jeste sa ove tačke gledišta donekle tačna simbolika Saturna u vladarstvu u Jarcu – zemlji. S druge strane, deo horoskopa od Strelca do Riba predstavlja prenatalni period i razvoj čoveka kao ploda. U Strelcu se dešava ulazak iskre života ili duše koja nastanjuje telo u telesni nosač koji se stvara još u Škorpionu – znaku koji simbolizuje transformaciju života u smrt i smrti u novi život. Od Strelca duša boravi u telesnom nosaču. Dok se telo – plod razvija, duša se vezuje za njega. Jarac i Vodolija su znaci gde je plod već formiran u ljudskom obličju i raste u utrobi čoveka (majke). U Strelcu je još u fazi kada zametak prolazi kroz transformacije slične životinjskim formama – pa je Strelac predstavljen kao Kentaur – mitološko biće koje je gornjom polovinom čovek, a donjom polovinom životinja, konj. U znaku Riba dolazi do pucanja vodenjaka, izlivanja plodove vode i izlaska formirane jedinke u svet. U Ribama se dešava porođaj.

Saturn u ovoj simbolici čuva život kako bi se plod razvio. S druge strane, predstavlja i vrhunac čovekovog života i trenutak kada čovek napušta telo i odlazi u nebo (simbolički). Tako da iz ove tačke gledišta predstavlja telo koje se nakon smtri polaže u grob (Zemlja – Jarac) i tamo pretvara u prah (Vodolija – vazduh)

Jupiter iz ove simbolike najavljuje i podstiče novi život – Ribe, i najavljuje kraj života – Strelac, ali i novi početak, ulazak iskre života u novi plod u utrobi najke, pa opet iz ove perspektive podstiče život. Jupiter je promenljivog kvaliteta i označava trenutak kada se smrt pretvara u život – kada duša ulazi u novo telo, u simbolici znaka Strelca i kada se sazreo plod rađa iz utrobe majke u simbolici Riba, što je promena iz prenatalnog stanja u rođenje jedinke.