Notice: Function register_block_script_handle was called incorrectly. The asset file for the "editorScript" defined in "contact-form-7/contact-form-selector" block definition is missing. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 5.5.0.) in /home/itcreator/public_html/astrosymbolica.net/wp-includes/functions.php on line 5835
Četvrta kuća horoskopa – Astrosymbolica
 

Četvrta kuća horoskopa

06/07/2020by web1
https://astrosymbolica.net/wp-content/uploads/2020/07/cetvrta-kuca-horoskopa.jpg

Četvrta kuća simbolizuje čoveka koji je iskoristio najbolje od onoga što mu stoji na raspolaganju za ostvarenje svojih potreba. Ono što čoveku stoji na raspolaganju je materijal od kojeg je sačinjen, a što je, u stvari genetski materijal ili nasleđe od predaka. Kroz ulaganje svoje energije u nastojanje da nauči kako da upravlja sobom, čovek se usavršava i napreduje. Vremenom je u mogućnosti da u potpunosti upozna sebe i postigne unutrašnju ravnotežu. To je trenutak kada čovek dodirne svoj unutrašnji centar. Možemo reći da je on tada centriran. U tom stanju čovek postaje uravnotežen u toj meri da prevazilazi negativan uticaj genetike. Ovo stanje se može opisati kao da je čovek ovladao svojim precima i postaje najbolji u svojoj porodičnoj liniji. On je onaj koji vlada sopstvenom genetikom. Kada čovek ume da upravlja sobom i bude uravnotežen, centriran, on automatski stiče sposobnost da upravlja onim što je šire od njega samog. Tako čovek postaje “glava” svoje porodice. On upoznaje svoj izvor, svoje poreklo. Usavršivši sebe, čovek usavršava celu liniju od koje je potekao. On dostiže samoostvarenje.

Četvrta kuća u sebi sadrži simboliku porekla, početka i kraja ili izvora i uvira svih mogućnosti. Označava porodicu. Najpre primarnu porodicu, oba roditelja, a pobliže simbolizuje na prvom mestu oca kao glavu porodice. Takođe, označiće dominantnog roditelja u životu osobe, što u nekim slučajevima može da bude i majka. Ovo su i odnosi sa roditeljima. Simbolizuje dom, mesto gde se osoba oseća sigurno. Na prvom mestu to je roditeljski dom. To je i sigurna kuća, zona komfora, prostorija u domu koja je mesto potpune čovekove privatnosti. Predstavlja domovinu. Simbolizuje nepokrenu imovinu, nekretnine, kuće i stanove koje osoba poseduje. Ovo je i poslednje čovekovo prebivalište, pa predstavlja i grobnicu. Simbolizuje način na koji čovek dovršava stvari u svom životu.

Vrh četvre kuće, tj. njen početak predstavlja stepen znaka koji se nalazi na najnižoj tački horoskopa, ispod horizonta. Analogan je položaju Sunca u ponoć. Označava se sa Ic, što je skraćenica od Imum coeli. Ovo je latiska reč koja u prevodi označava najnižu tačku na nebu.

Po tradiciji, Sunce vlada četvrtom kućom.

Sunce kao vladar četvrte kuće simbolituje čoveka koji je dostigao samoostvarenje, tako što je spoznao u potpunosti sebe i ovladao sobom. Simbolizuje čoveka u centru sopstva. Onoga koji je ovladao svojim poreklom. Ovo je čovek koji je prvi od svojih predaka, koji upravlja svim svojim precima. Ovo je čovek koji kontroliše genetiku, umesto da genetika kontroliše njega. Sunce u ponoć, što je simbolika četvrte kuće, predstavlja najdublju tačku čovekovog unutrašnjeg bića. Sunce je ovde u simbolici centra čovekovog sopstva. Kako Sunce dominira ovde nad svim u simbolici četvre kuće, zbog toga nema planete koja se u ovoj kući raduje.