Dvanaesta kuća horoskopa

06/07/2020by web1
https://astrosymbolica.net/wp-content/uploads/2020/07/dvanaesta-kuca-u-prostoru.jpg

Dvanaesta kuća simbolizuje prelazak između stanja sna i budnog stanja. Čovek je usnuo ali mu priroda šalje signal da je uskoro vreme za buđenje. San ulazi u svoju završnu fazu u kojoj čovek iz stanja dubokog sna bez snova počinje lagano da izranja. Pri tome on prolazi kroz predeo gde se pojavljuje niz slika i senzacija, što predstavlja vrlo žive, dinamične snove koji su bliski onome što se dešava u budnom stanju. Čovek u ovoj fazi nije svestan razlike između onoga što mu se dešava u realnosti, na nivou budnog stanja i onoga što u ovim trenucima sanja. Događaji u snu su povezaniji, nalik na stvarne. Ima utisak da se nalazi u realnosti. Jednim delom svoje svesti, on povremeno ispliva na nivo budnog stanja ali samo na trenutak, da bi odmah potom ponovo zaronio u stanje sna.  Čovekova težnja je da ostane i dalje u snu, uspavan, ušuškan u udobnost. Ovo je slično kao i faza pred odlazak u san kada čovek želi što duže da zadrži budno stanje, kada ima osećaj da nije sve dovršio od dnevnih aktivnosti, da može još nešto da uradi. Isto tako, čovek na neki način i ovde ima utisak da nije dovršio ono što se događa u snu. Oseća potrebu da to nastavi. Lagano izlezeći iz sna on je sve bliži budnosti i tu se ta dva stanja – spavanje i budno stanje prepliću. Čovek je u nekom međusvetu gde ne može jasno da razluči granicu između ta dva stanja. Vreme je da se prebaci u budno stanje i da odgovori na ono što ga čeka u budnom stanju svesti ali ga fragmenti sna na neki način zavode i drže ga u onome što za budno stanje predstavlja iluziju. Zbog svega ovoga je dvanaesta kuća treća malefična kuća u horoskopu. Čovek u simbolici dvanaeste kuće nije u stanju da jasno sagledava svoja ograničenja i da upravlja procesom materijalizacije, što ga čini nepostojanim i rasipa njegovu energiju, slabi ga.

Dvanaesta kuća simbolizuje sve vrste iluzija koja čoveka zavode i odvode od realnosti koju doživljava pri budnom stanju svesti. Sadrži u sebi sve forme koje nemaju jasne granice, sve ono što je amorfno. Predstavlja čovekova podsvesna previranja. U sebi sadrži sve ono što je čoveku tajno, nejasno, nedostupno jasnom poimanju. Simbolizuje idealizaciju i iskustva pri meditaciji – mistična iskustva. Takođe sadrži prevare, krađe i tajne neprijatelje. Simbolizuje daleke prostore, sve što je najviše udaljeno u prostoru u odnosu na osobu, egzotična mesta izolovana od civilizacije. Predstavlja zatvorene prostore, pa tako i zatvorene institucije, zatvore i sanatorijume. Odnosi se i na mentalno zdravlje osobe. Sadrži sve psihoaktivne supstance, tj. opijate svih vrsta.

Tradicionalno, Venera vlada dvanaestom kućom, a Saturn se u njoj raduje.

Venera kao vladar dvanaeste kuće simbolizuje sve ono što je lepo, privlačno ali i zavodljivo. Ona ovde navodi čoveka da odlaže neizbežno, da se okreće od suočavanja sa nadolazećom realnošću. Predstavlja sliku idealnog i savršenog, a nešto takvo u prirodi ne postoji. Venera ovde zavosi čoveka da živi u svom snu, umesto da bude spreman da odgovori na izazove koje mu budućnost donosi. Zavodi ga da se prepusti uživanju u nečemu što je nejasno, nedefinisano i u realnosti neostvarivo.

Saturn se raduje u dvanaestoj kući jer ovde zatvara krug. Njegova svrha je bila da na početku, u prvoj kući postavi temelje materijalnog sveta, u osmoj da ukaže na kranje mogućnosti ograničenja, a ovde da zatvori, finalizuje proces materijaizacije. Saturn ovde formira završni omotač oko kreacije, postavlja krunu ili krov. Takođe predstavlja prestanak svih daljih mogućnosti rada na kreaciji i objavljuje kraj trajanja jednog ciklusa u vremenu. U ovom slučaju obzanjuje kraj trajanja dana od izlaska Sunca do narednog izlaska.