https://astrosymbolica.net/wp-content/uploads/2020/07/hajz-cover.jpg

Hajz je princip koji sledi pravilo planetarnih sekti i halba i nadovezuje se na njih. Takođe je kao i prethodna dva, zasnovan po principu dnevnog i noćnog rođenja.

Planeta se nalazi u svom hajzu kada se nalazi u svom halbu i u znaku koji odgovara njenoj prirodi. Planeta muške prirode treba da se nađe u muškom znaku, tj. znaku aktivnog polariteta, dok planeta ženske prirode treba da se nađe u ženskom znaku, tj. u znaku pasivnog polariteta.

U dnevnom horoskopu to izgleda ovako: Sunce, Jupiter, Saturn i orijentalni Merkur treba da se nalaze iznad horizonta i u znaku aktivnog polariteta (Ovan, Blizanci, Lav, Vaga, Strelac, Vodolija). Mesec, Venera i okcidentalni Mekur treba da se nalaze ispod horizonta i u znaku pasivnog polariteta (Bik, Rak, Devica, Škorpion, Jarac, Ribe). Izuzetak je Mars koji treba da se nalazi ispod horizonta ali u znaku aktivnog polariteta, zbog toga što je Mars po svojoj prirodi muška planeta.

Na slici je prikazana realna situacija gde se Merkur i Venera nalaze u blizini Sunca. U horoskopu Merkur može biti udaljen od Sunca najviše 28 stepeni, a Venera najaviše 48 stepeni. Zbog toga u dnevnom horoskopu Sunce i Merkur mogu biti samo u istom znaku, neposredno iznad horizonta kako bi bili u hajzu, dok Venera može da bude u jedino u susednom znaku ispod horizonta da bi bila u hajzu. U ovom slučaju sve tri planete mogu da se nađu samo na zapadnom delu horoskopa, blizu descendenta. Kada bi se kojim slučajem Merkur našao u znaku koji se po prirodnom redosledu nalazi pre znaka u kojem se nalazi Sunce, on bi bio okcidentalan i ne bi bio u svom halbu, pa samim tim ne bi mogao da sledi pravilo hajza.

U noćnom horoskopu to izgleda ovako: Mesec, Venera i okcidentalni Mekur treba da se nalaze iznad horizonta i u znaku pasivnog polariteta (Bik, Rak, Devica, Škorpion, Jarac, Ribe). Mars treba da se nalazi iznad horizonta i u znaku aktivnog polariteta. Sunce, Jupiter i orijentalni Merkur treba da se nalaze ispod horizonza i u znaku aktivnog polariteta (Ovan, Blizanci, Lav, Vaga, Strelac, Vodolija).

Na slici je prikazana realna situacija kada se radi o noćnom rođenju. Ovde Sunce i Merkur moraju da se nađu u istom znaku i Merkur mora da bude iznad Sunca, kao i da obe budu neposredno ispod horizonta, kako bi bile u hajzu. Venera mora da se nađe iznad horizonta i u znaku koji po prirodnom redosledu prethodi znaku gde se nalaze Merkur i Sunce. To je uvek znak pasivnog polariteta, kako bi Venera bila u svom hajzu. U ovom slučaju sve tri planete mogu da se nađu samo na istočnom delu horoskopa, blizu ascendenta. Kada bi se kojim slučajem Merkur našao u znaku koji se po prirodnom redosledu nalazi posle znaka u kojem se nalazi Sunce ili ako bi se našao ispod Sunca, tj. na kasnijim stepenim znaka u odnosu na Sunce, on bi bio okcidentalan i ne bi bio u svom halbu, pa samim tim ne bi mogao da sledi pravilo hajza.

Iz ovde priloženog se može zaključiti da Merkur može da bude u svom hajzu samo kada je orijentalan, tj. kada izlazi pre Sunca i kada zalazi pre Sunca.

Izuzetno retko se može naći situacija kada se sve planete u horoskopu nalaze u svom hajzu. Kada se planeta nalazi u svom hajzu, ona ima moć da deluje povoljno. U slučaju da se nalazi u nekom svom dostojanstvu, hajz će je poboljšati, a ako se nalazi u debilitaciji, hajz će to ublažiti.