Mars – astrološka simbolika

13/07/2020by web1
https://astrosymbolica.net/wp-content/uploads/2020/07/mars-simbolika-astrologija-horoskop.jpg

Mars simbolizuje dominaciju materije nad duhom i nasojenje duha da ovlada materijom tako što će je kroz aktivnost i ulaganje energije potčiniti svojom voljom. Prvobitni simbol Marsa je bio krug na čijem vrhu se nalazi krst, a vremenom je taj simbol doživao modifikaciju i sada je prikazan kao krug iz koga izranja strelica. Ovaj noviji simbol predstavlja probojnu moć ili snagu koja probija utvrđene granice. Takođe predstavlja i energiju, tj. snagu, silu koju celina ispoljava kako bi postigla promene i ostvarenje na nivou materije. Ovo daje Marsu pokretačku energiju, predstavlja simboliku pileta koje probija ljusku jajeta i opisuje čoveka koji se svojom snagom hvata ukoštac sa materijom kako bi se oslobodio njene dominacije i uzdigao se. Ovo svakako nije simbol uzdignutog i ostvarenog čoveka, jer nad njim materija svakako dominira. Ovaj simbol predstavlja proces čovekovog oslobađanja i preobražaja iz podređenog materiji u vladara nad materijom. Tokom tog procesa, usled pritiska i okova materije, čovek postaje energičan, borben, impulsivan ali i sklon agresivnom ispoljavanju.

Mars simbolizuje sve oštre forme kao što je razno oruđe ili oružje. Predstavlja energičnost, borbenost, impulsivnost, takmičarski duh, upornost, istrajnost. Simbolizuje snagu, prodornost, probojnu moć, brzinu, nestrpljivost. Simbolizuje svaku vrstu borbe, borilačke veštine, sport. Vojska, bitka, rat, hrabrost, herojski čin ali i brutalnost, sadizam, kriminal, neprijateljstvo i ubisto sadrže se u simbolici Marsa. Predstavlja svaki vid opasnosti, povredu i bol. SImbolizuje vođe, vojskovođe i predvodnike svake vrste. Od bolesti se odnosi na upale i akutna i zarazna oboljenja, kao i rane, a simbolizuje i operativne zahvate – hirurgiju i hirurga. Marsov metal je gvožđe. Simbolizuje toplotu, vatru, požare. Od zanimanja – sva zanimanja koja podrazumevaju nošenje uniforme i koja nose u sebi razne opasnosti. Vlada mišićima u telu.

Mars je po prirodi muška, noćna planeta. Topao je i suv, koleričnog temeramenta. Vatrenog je elementa i predstavlja malog malefika. Stoga je njegova priroda ograničavajuća i problematična, pa donosi nevolje.

Mars ima vladarstvo u znaku Ovna i Škorpiona. Ovan je prvi mesec proleća kada dani postaju duži u odnosu na noći, a toplota nadvladava hladnoću i vreme postaje toplije. Ovde priroda dobija signal da se pokrene i počinje da rađa. Vegetacija niče posle zimskog perioda, voće cveta i pušta izdanke. Priroda deluje kao da je oživela ili se probudila posle dugog sna. Škorpion je drugi mesec jeseni. To je vreme kada noći vidno postaju duže u odnosu na obdanicu i kada počinje hladno vreme, kada dolazi do pojave prvih mrazeva i kada je potrebno dodatno zagrevati prostorije u kojima se živi i boravi. Tu se obavlja zadnja žetva i priroda prestaje da rađa plodove. Priroda dobija signal da prekine sa aktivnostima i povuče se u fazu mirovanja.

Mars ima egzaltaciju u znaku Jarca, a pad u znaku Raka. Jarac je znak koji se nalazi visoko na gornjem delu horoskopa i simbolizuje najviši vrh. Rak predstavlja najniži deo horoskopa, dubinu i izvor, a u ovom slučaju podnožje planine odakle Mars započinje svoj uspon. Marsov stepen egzaltacije nalazi se na 28 stepenu, najdalje od svih stepena egzaltacije. To ukazuje da samo mars ima dovoljnu snagu da se uspne na vrh najviše planine, da samo Mars ima snage da najdalje dobaci i najdalje stigne zahvaljujući uloženom naporu. Njegova egzaltacija ukazuje da se samo uz istrajne, dugoročne napore i disciplinu može postići najviši cilj. Pad Marsa u Raku ukazuje na potrebu za odmorom i snom. Kada se Mars nađe u znaku koji je po prirodi tih, miran, osetljiv i mek, on nema ovde moć da iskazuje snagu, već mora da se umiri kako bi obnovio svoju energiju.

Jačine i slabosti Marsa u horoskopu (dostojanstvo i debilitet):

Vladarstvo: Ovan, Škorpion
Egzaltacija: 28. stepen Jarca
Triplicitet: Dnevni i noćni – Rak, Škorpion, Ribe

Termini:
Ovan: 22. – 26. stepena
Bik: 27. – 30. stepena
Blizanci: 26. – 30. stepena
Rak: 1. – 6. stepena
Lav: 26. – 30. stepena
Devica: 25. – 30. stepena
Vaga: 25. – 30. stepena
Škorpion: 1. – 6. stepena
Strelac: 26. – 30. stepena
Jarac: 20. – 25. stepena
Vodolija: 26. – 30. stepena
Ribe: 21. – 26. stepena

Lica ili desetine: Ovan: prvi dekant (1.-10. stepeni), Blizanci: drugi dekant (11.-20. stepeni), Lav: treći dekant (21.-30. stepeni), Škorpion: prvi dekant (1.-10. stepeni), Jarac: drugi dekant (11.-20. stepeni), Ribe: treći dekant (21.-30. stepeni).
Izgon: Bik, Vaga
Pad: 28. stepen Raka