Notice: Function register_block_script_handle was called incorrectly. The asset file for the "editorScript" defined in "contact-form-7/contact-form-selector" block definition is missing. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 5.5.0.) in /home/itcreator/public_html/astrosymbolica.net/wp-includes/functions.php on line 5835
Mars u Jarcu – Astrosymbolica
 

Mars u Jarcu

24/01/2022by web1
https://astrosymbolica.net/wp-content/uploads/2020/07/mars-u-jarcu-00.jpg

Mars u astrologiji simbolizuje energiju u pokretu tj. dinamičku energiju, probojnu silu, nešto što je na samom početku i velikom brzinom se kreće ka cilju, poput metka ispaljenog iz cevi vaternog oružja. Označava takmičarski duh i borbenost. Jarac je znak koji simbolizuje vrhunac nečega. U prirodnom horoskopu označava vrhunac gustine materije, što čini materijalne forme u prirodi opipljivim i postojanim u određenom vremenskom periodu. Takođe označava i početak godišnjeg doba zime i samim tim opisuje proces zgušnjavanja u prirodi. Pod niskim temperaturama koje vladaju u zimu čvrsta tela se skupljaju, a kretanje molekula u njima se usporava, što je razlog zašto na primer neki organski oblici mogu ostati u naizgled izvornom, netaknutom i postojenom stanju kada su zaleđeni. Takođe je poznato da veliki čvrsti oblici u prirodi kao što su stene i planine dugo vremena egzistiraju u postojanom obliku, što sve objašnjava simboliku Jarca kao znaka kojim vlada Saturn kao simbol samog vremena.

Jarac je znak u kome je Mars egzaltiran. To znači da on tamo dostiže svoju zrelost. Ciklus Marsa počinje iz znaka Raka gde se on simbolički nalazi u semenoj formi, a to je simbolika pada. Odatle Mars počinje da izgrađuje svoju strukturu i simboliku i od tačke svog pada počinje da se puni energijom. Ulaskom u znak Jarca Mars je savladao osnovne lekcije i spreman je da samostalno, bez nečije pomoći ispunjava svoju svrhu. Mars je ovde potpuno sposoban da prihvati sve odgovornosti koje pred njega postavlja život u materijalnom svetu. Ispit njegove zrelosti je u ovladavanju materijom. Malo je poznato da je nekada davno simbol Marsa bio krug iznad koga dominira krst materije, što je označavalo činjenicu da kada čovekova duša “padne” u materiju, nad njom dominira materija. To znači da smo mi uvek zavisni od materije dok smo u telima, jer se rađamo i umiremo kao telesna bića. To podrazumeva da je za naš opstanak potrebno da uzimamo i koristimo materiju. Na primer, moramo da se hranimo, uzimamo vodu, oblačimo raznu odeću kako bismo zadržali telesnu toplotu, gradimo kuće zbog zaštite od prirodnih nepogoda, itd. To sve od nas zahteva da budemo aktivni i da ulažemo svoju energiju. Na to ukazuje astrološki simbol Marsa – krug iz koga izlazi strelica. Ono što Mars pre dostizanja svoje zrelosti ne može da razume je faktor vremena. I sami znate koliko ste puta poželeli da nešto ostvarite odmah i sada, što je izvor nestrpljenja i mnogih grešaka. Prihvatajući vreme kao neizbežan faktor u ciklusu ovladavanja materijom, Mars upravo u znaku Jarca postaje strpljiv, postojan i svestan da je za svako ostvarenje potreban proces koji traje određenu vremensku jedinicu, pa počinje da ulaže svoju energiju i vreme u stvaranje onih formi koje će trajati u vremenu.

Zbog toga se čovek u ovoj fazi svog života opisanoj Marsom u Jarcu opredeljuje za sopstveno životno usmerenje koje će mu omogućiti ostvarivanje onoga što će trajati za njegovog života, pa čak i kada njega više ne bude bilo. Osoba sa Marsom u Jarcu ima potrebu da ostavi trag u materiji za sobom, da od onoga što on sam ostvari koristi mogu da imaju i njegovi potomci. U tu svrhu čovek bira zanimanje ili profesiju koja će ga predstavljati i koja će mu koristiti kao sredstvo za postizanje primarnih životnih ciljeva. Rad, posao i karijera su osnovno sredstvo ili alat današnjeg civilizovanog čoveka za ovladavanje materijom. Uz pomoć rada, ulaganja svoje energije i vremena u proizvodnju nečega što će da mu bude od koristi, čovek pribavlja materijalna sredstva koja mu omogućuju da stekne imovinu, dom, da se prehrani i da obezbedi neophodne materijalne potrebe i za sebe i za svoju porodicu. Što je veštiji u tome, to je bolji u rukovanju materijom, pa se brže i lakše penje lestvicama životnog uspeha.

U Jarcu je Mars potpuno povezan sa svojom genetikom, sa svojim precima i u prilici je da svoje genetsko nasleđe dovede do savršenstva. Što se više oslanja na sopstveno iskustvo koje je za života stekao, a posebno ako se pored toga oslanja i na iskustva onih koji su bili pre njega, moći će lakše da napreduje kroz život. Ako iskoristi mogućnosti koje mu znak Jarca pruža, uspeće da pomiri pretke u sebi, steći će moć samodiscipline i više neće biti u dilemi i bilo kakvom sukobu sa prirodnim zakonitostima. Prihvatajući sopstvenu genetiku, svoje poreklo i sve ono što ga je zapravo i načinilo i dovelo do ovog dela životnog puta, čovek je u prilici da se oslobodi velikog tereta predstavljenom dominacijom materije nad njim, jer ovde počinje da razume kako on sam može da dominira nad materijom, pa mu se pružaju mogućnosti za ostvarivanje velikih i dugoročnih ciljeva. Ali još nešto što mu postaje jasno je da ono što jednom stvori, mora neprestano da održava kako bi to moglo da traje u vremenu. Prema tome, nije dovoljno samo nešto stvoriti i to onda zapostaviti. Da bi sve funkcionisalo kako valja, potrebno je da se ulaže energija i u održavanje onoga što je stvoreno. Kao što i svoje telo održavamo funkcionalnim i zdravim brinući se o sebi, hraneći se, radeći fizičke vežbe, tako i u ono što stvorimo u materiji, kao što je naš dom, auto i sve ostalo, moramo da ulažemo dodatnu energiju kako bi sve to ispunjavalo svoju namenu. Na taj način naša energija (Mars) postaje oblikovana i postojana u vremenu (Jarac), što predstavlja vidljivi oblik našeg ispoljavanja kao pojedinca i time ostavljamo naš lični pečat u materiji, u svetu u kome živimo.

Mars u Jarcu nas uči kako da na najbolji i najfunkcionalniji način koristimo naš urođeni genetski potencijal. Mi više ne moramo da se penjemo ka vrhu. Mi smo ovde već na vrhu. Ako smo u stanju da jasno sagledamo ko smo, šta smo, šta je to što nosimo u sebi, da spoznamo neprocenjivu vrednost svega toga, onda smo naučili najvažniju životnu lekciju, raščistili sa prošlošću i spremni smo da se okrenemo budućnosti. Ovde smo maksimalno napunjeni životnom energijom i jasno sagledavamo na šta ćemo da je usmerimo. Više nema nedoumica jer postaje jasno da je vrh na kome stojimo zapravo samo jedan kamen, stena, cigla, kako god hoćete, koja se nalazi na vrhu gomile kamenja, stena, cigala, koje su svi oni koji su bili tu pre nas, naši preci, dodavali na gomilu. A mi sami smo vrh te gomile, mi sami smo ta planina i još smo toga potpuno svesni, jer smo sada mi svest planine. Upravljamo celokupnim svojim nasleđem, celom genetskom linijom. I tako činimo tu planinu za nijansu višom jer u tom trenutku spoznaje zapravo dodajemo svoje značenje svemu tome. Dodajemo još jedan kamen, stenu ili ciglu, jer to je ono što će ostati iza nas kada napustimo ovo smrtno telo. To i jeste najvrednija lekcija Marsa u Jarcu – svi smo mi rođeni noseći u sebi sve što nam je potrebno da bismo opstali u ovom svetu, ali je naša svrha da svemu tome što je u nama damo lični pečat, da svojim delima nadživimo sebe.

Odavde sve postaje lako i nenaporno. Od Raka do Jarca Mars je morao da se uspinje, da raste, da ide uzlaznim putem svog prirodnog ciklusa. To naravno zahteva ulaganje velikog napora i energije. Zbog toga je i znak Jarca u simbolici vrha. Da bismo stigli do vrha mi moramo da ulažemo napor. Ali kad stignemo na vrh, dalji put je mnogo lakši, jer onda sledi silazak, silazni put. I tu nas opet Mars u Jarcu uči dragocenu životnu lekciju. Kada smo postigli svoju svrhu, kada smo dodali svoj lični pečat na vrh te gomile kamenja, onda je potrebno da to značenje pustimo u život, da to što jesmo koristimo funkcionalno. Sa vrha mi jasno sagledavamo svoj životni put i sve što treba je da se prepustimo. Kada smo u skladu sa prirodom, kada prihvatamo Univerzum i njegove zakonitosti, onda sve radi za nas. Kada se kao mali kamenčić sa vrha planine prepustimo svom životnom putu, mi ne moramo da ulažemo više napor i da trošimo svoju energiju. Sama gravitacija nas vuče, a mi takvim svojim kretanjem utičemo i na drugo kamenje oko sebe i povlačimo ih za sobom. I tako nastaje sila koja deluje i na najčvršću materiju, koja može da pomera brda i doline i menja geografiju zemlje.

Kada Mars prolazi kroz znak Jarca, podržava vas da strpljivo i istrajno radite na svojim važnim i dugoročnim životnim ciljevima. Potrebno je da sagledate šta ste do sada postigli i da se potrudite da svoje trenutne pozicije održavate stabilnim. Usmerite se ka onome što je u skladu sa vašim životnim putem, a ako još niste sigurni koji je vaš životni put, zamislite kako izgleda stajati na vrhu planine i videti sve oko sebe. Može vam pomoći i ako se zaista popnete na vrh neke visoke zgrade odakle možete da gledate panoramu koja se pruža oko vas. Budite smireni i dopustite prirodi da vas vodi. Prihvatite to što osećate i prepustite se tome bez straha i sumnji. Sve što vam treba je svakako u vama. Stanite usamljeni negde na neki vrh i prepustite se tišini. Staza će vam se ukazati.