Notice: Function register_block_script_handle was called incorrectly. The asset file for the "editorScript" defined in "contact-form-7/contact-form-selector" block definition is missing. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 5.5.0.) in /home/itcreator/public_html/astrosymbolica.net/wp-includes/functions.php on line 5835
Mars u Strelcu – Astrosymbolica
 

Mars u Strelcu

13/12/2021by web1
https://astrosymbolica.net/wp-content/uploads/2020/07/mars-u-strelcu-00.jpg

Mars svoj ciklus počinje iz znaka Raka gde se nalazi u svojoj semenoj formi ili u padu. Na svom putu do zrelosti koju dostiže u znaku Jarca, ulaskom u Strelca koji prethodi Jarcu, Mars integriše svoja prethodno razvijena iskustva koja je sakupio prolaskom kroz prethodnih pet znakova (Od Raka do Škorpiona). U znaku Strelca Mars usavršava svoju veštinu, svoju simboliku i uči se onome što mu u njegovom osnovnom značenju nedostaje, a to je ležernost i opuštenost, širina duha, što su kvaliteti Strelca. Mars je po prirodi napet, uvek spreman za akciju, nestrpljiv, nagao. U znaku Strelca on profinjuje svoje kvalitete time što uči kako se gađanje iz luka ne uvežbava samo zato da bi se pogodila meta, a mačem se ne zamahuje samo zato da bi se neprijatelj oborio. Da bi neko mogao da postane pravi majstor gađanja iz luka Marsu nije dovoljno samo čisto tehničko znanje. Sve potrebne tehnike je već savladao u prethodnom znaku, Škorpionu. U Strelcu ga čeka usavršavanje i izgrađivanje veštine koja prevazilazi tehničko znanje. U slučaju gađanja iz luka to znači da strelac (Mars)  i njegovo oružje, u ovoj simbolici luk i strela, više nisu dve odvojene stvari, već je na Marsu da nauči da svoje oružje koristi kao produžetak sebe samog, da strelac i njegov luk i strela postanu jedno.

Ako malo bolje razmislite o ovoj simbolici, zaključićete već iz sopstvenog iskustva da kada razvijate bilo koju veštinu, ili da odredimo konkretno kroz simboliku Marsa i Strelca, kada počnete da trenirate bilo koju sportsku veštinu koja osim korišćenja vašeg tela uključuje i rukovanje nekim sportskim rekvizitom (luk i strela, koplje, disk, motka, snajper, lopta, teniski reket i sl.), prvo morate da savladate osnovne pokrete svojim telom, a zatim i tehniku rukovanja rekvizitom koji u vašoj sportskoj disciplini koristite. Ali ako želite da se probijete u krug vrhunskih sportista, onda shvatate da koliko god trenirali i usavršavali svoju tehničku pripremljenost, i dalje ne postižete rezultate koji bi vam omogućili status vrhunskog sportiste. Zašto je to tako? Upravo zato što svo vreme doživljavate sebe odvojeno od rekvizita koji koristite. Pri tome razmišljate o svakom vašem pokretu i najviše pažnje obraćate tome da savršeno tehnički izvodite pokrete, a to je ono što vam onemogućuje da prevaziđete sopstvene granice. To čini razliku između prosečnog i vrhunskog sportiste. Vrhunski sportista ne razmišlja o tehnici. On unosi sebe u igru i u potpunosti se prepušta svakom svom pokretu, pretvara se u pokret. Uzmimo na primer vrhunskog tenisera. On, njegov reket i loptica su jedno. On uopšte nije svestan ni reketa ni loptice. Tokom igre, on se svakim svojim pokretom “pretvara” u onu lopticu i zato postiže vrhunske rezultate.

Ovo sve što sam vam opisao je analogno simbolici znaka Strelca, jer je to onaj deo prirodnog horoskopa gde započinjemo da nadograđujemo svoju telesnost, a nadogradnja telesnosti je ulazak u polje umetnosti i duhovnosti. Dalji korak ka potpunom razvoju individue. Prateći ovu simboliko, možemo razumeti da Mars u Strelcu uči o značenju poslovice: “Boj ne bije svijetlo oruzje, vec boj bije srce u junaka.” Isto tako, Mars u Strelcu počinje da shvata pravo značenje izreke: “U zdravom telu zdrav duh”, jer nakon što je svoje telo usavršio i načinio potpuno zdravim u Škorpionu, u Strelcu je doašo red i na izgradnju zdravog duha. Sada vam je verovatno jasna i sama simbolika znaka Strelca predstavljenog kentaurom, mitskim bićem koje je ima ljudski gornji deo tela, a u donjem životinjski, jer to sibolički predstavlja spoj tela i duha. Samo tako imamo svesno biće koje je sposobno da se uzdigne iznad animalne prirode.

Većina osoba koje u svom natalnom horoskopu imaju Mars u Strelcu je sklona avanturizmu. Iz razloga što u sebi osećaju potrebu da prevaziđu sopstvene granice. Zbog toga su večiti putnici, privlače ih daljine, pa se otiskuju daleko na mesta gde se suočavaju sa većim životnim izazovima u odnosu na one koje im pruža mestu njihovog rođenja. Svaki cilj koji sebi postave doživljavaju kao životnu avanturu. Posebno ih privlače mesta gde mogu susresti divlje životinje, jer to odgovara njihovoj prirodi. Lov je nekada davno bio osnovno zanimanje majstora sa lukom i strelom, a danas to mogu biti i naučnici koji odlaze u divljinu da bi proučavali život životinja, a koji umesto luka i strele koriste kamere i foto-aparat.

Znak Strelca je mesto gde se svaki prosečan Mars ne snalazi dobro i nije mu lako da uči lekciju koju mu Strelac zadaje. Znamo da je Mars prilično telesna simbolika, vrlo okrenut sebi samom, a u Strelcu mora da prevaziđe sopstvene granice, zapravo sam sebi je najveći protivnik, jer upravo sebe samog mora da pobedi. To će biti ono što će mu omogućiti da sa pozitivnom ocenom prođe ovu lekciju u svom prirodnom ciklusu. Svaki prosečan čovek koji je fizički zdrav, može ovladati nekom sportskom veštinom tako što je praktikovati telesne vežbe, ali prava umetnost, nadogradnja, ono što će mu omogućiti da zauzme viši položaj je ono što izvire upravo iz duhovnih vežbi (Strelac). To je ono što profinjuje prirodu Marsa. On mora da shvati dobro poznatu činjenicu da ako je struna previše zategnuta, onda će da pukne, a ako je previše opuštena, strela neće moći da se odapne. I zato je Marsu ovde neophodno da se nauči ležernosti i opuštenosti, ali ne u smislu lenjosti i nemarnosti, već upravo u cilju nalaženja osećaja koji će mu omogućiti da uvek bude u svojoj optimalnoj ravnoteži u skladu sa sopstvenom prirodom – da uvek bude spreman za akciju osećajući sopstvenu energiju i koristeći je na najbolji mogući način. Tako će naučiti da ne gubi ni kvant svoje energije. Prosečan čovek ovo teško nauči, jer priznaćete, svi smo mi ili previše napeti ili previše opušteni. Retko ćete videti nekoga u stvarnoj energetskoj ravnoteži. Upravo to je simbolika koju bi trebali da pratimo dok Mars prolazi kroz znak Strelca.

Prema tome, Mars u Strelcu nas uči da profinimo i nadogradimo svoju veštinu u onome čime se u životu bavimo profesionalno ili amaterski, bez obzira o kojoj oblasti je reč. Ako se bavite nekim zanatom, potreudite se da naučite da budete jedno sa svojim alatom kako biste postali pravi majstori svog zanata. Ako se bavite nekom vrstom intelektualnog rada, prestanite da naprežete svoj mozak razmišljanjem o tehničkim detaljima, jer vi ih svakako već dobro poznajete. Umesto toga unesite celog sebe u proces svog rada, jer vi sami jeste taj proces. To je ono što će vam omogućiti bolju efikasnost i bolje rezultate. Sa ulaskom Marsa u znak Strelca ušli smo u onaj deo ove godine gde su nam otvorene mogućnosti da usavršimo svoju veštinu i postignemo bolje rezultate u onome gde to želimo.