Merkur konjunkcija Venera

15/07/2020by web1
https://astrosymbolica.net/wp-content/uploads/2020/07/merkur-konjunkcija-venera-cover.jpg

Merkur koji simbolizuje govor, način razmišljanja, kretanje i saobraćaj sastaje se i stapa sa Venerom koja simbolizuje čulnost, odnose, ljubav i lepotu. Konjunkcija simbolizuje početak nečeg novog što se dobija kada dve simbolike razmene svoja svojstva.

Merkur u ovom slučaju predstavlja razgovore o odnosu, ljubavi, lepoti. Razmišljanje i planiranje kako bi se lepota mogla objasniti rečima i kako bi se na osnovu toga sastavio neki stih, poezija, recitacija. Merkur će svoj doživljaj Venere početi da prenosi Veneri kroz vreme ali će biti najvažniji ovaj prvi njegov utisak jer će na osnovu ovog prvog utiska nastaviti u ciklusu koji predstoji da razvija svoj odnos prema njoj. Prenosiće joj svoj utisak o njoj rečima, gestovima, pokretima. Ovde Merkur još uvek nije formirao reči ali je spontano ispustio glas kada se dodirnuo sa Venerom. U zavisnosti od znaka gde se odigrala konjunkcija, stanja dispozitora, tj. planete koja vlada znakom u kome se konjunkcija dogodila, kao i od odnosa Merkura i Venere sa svojim dispozitorom, zavisiće kako će Merkur reagovati na Veneru i šta će joj preneti. Da li će to biti kompliment, lepa reč, uzdah ili možda gruba reč, uvreda, osuda, uzvik odbojnosti ili možda tišina, ćutanje, ravnodušnost, formalna ali neiskrena reč. Merkur voli Veneru i Venera prihvata i voli Merkura, pa će između njih u konjunkciji, u najvećem broju slučajeva biti više lepih misli, reči i utisaka koji će započeti izgradnju budućeg odnosa.

Venera prihvata Merkura u zagrljaj u njihovoj konjunkciji i samim tim prihvata i ono što joj Merkur prenosi kao svoj utisak o njoj i njihovom zagrljaju. Kako će Venera prihvatiti Merkur i kako će odgovoriti na njegove reči, zavisi opet od brojnih faktora, od kojih su najvažniji već pomenuti odnosi Venere i Merkura sa planetom koja vlada znakom u kom se konjunkcija odigrava. Ako su obe planete u znaku koji im prija, na primer u Vagi gde Merkur ima noćni triplicitet u vazdušnom znaku, a Venera vladarstvo, to će biti najbolja situacija. Venera je ovde ujedno i dispozitor. U ovoj situaciji Merkur će steći pozitivan utisak o Veneri, doživeće je kao lepu i privlačnu i umeće da joj prenese utisak komplimentima i lepim rečima, a Venera će to primiti sa zadovoljstvom, što će označiti početak skladnog odnosa. Merkur će u ovom slučaju uvek umeti da pohvali Veneru, da nađe lepu reč za nju, da joj uputi reči divljenja, a to će Veneri prijati i uzvraćaće mu tako što će biti još lepša, nežnija i blistavija za njega. Ovu idilu može da pokvari opozicija malefika Marsa ili Saturna iz suprotnog znaka Ovna ili kvadrati malefika iz Jarca ili Raka, koji bi u ovom slučaju nastojali da razbiju i pokvare sklad koji Merkur i Venera međusobno počinju da grade.

Konjunkcija Merkura sa Venerom u znacima gde je jedna planeta u snažnom dostojanstvu, a druga u debilitaciji dovešće do stvaranja zavisničkog odnosa gde će slaba planeta biti pod pritiskom jake i trpeće u odnosu. Ovo je slučaj kada se konjunkcija odvija u Ribama gde je Merkur u izgonu, a Venera u egzaltaciji. Venera će ovde imati visoka očekivanja od Merkura koji neće umeti da joj udeli pravi kompliment, koji će da bude ćutljiv, povučen ili previše brbljiv ali tako da će uvek promašiti temu i izneveriti Venerina očekivanja, pa će se Merkur osećati inferiornim i podređenim. On će i dalje nastojati da zadovolji Veneru ali će njegove reči biti previše kičaste i nezrele. Veneru će to zabavljati ali Merkur ovde neće moći da ispolji svoju stvarnu svrhu. Ovaj slučaj može da se opiše kao početak stvaranja turbo-folk poezije.

Sličan slučaj imamo kada se konjunkcija odvija u znaku Device gde je Merkur u svom vladarstvu, a Venera u padu. Ovde će Merkur tehničkim rečnikom, statistički izlagati svoj utisak o Veneri, kako je doživljava, ali Venera to neće umeti niti da adekvatno primi, niti će uspeti da adekvatno odgovori, jer će sebe videti kao predmet nečije analize u kojoj nedostaje divljenje već se sve sastoji samo od suvih činjenica. Merkur će uživati u analiziranju Venere ali će se ona osećati ogoljeno, bez ikakvih čari i kvaliteta, pa će joj biti vrlo neprijatno.

Kada se konjunkcija odigrava u znaku gde je Merkur slab, a Venera snažna, od pomoći će biti ako se dešava u Merkurovom terminu ili eventualno licu – dekantu. U obrnutom slučaju, kada se konjunkcija dešava u znaku gde je Merkur snažan, a Venera slaba, za Veneru je bolje ako se nađe u svom terminu ili licu.