Mesec – astrološka simbolika

13/07/2020by web1
https://astrosymbolica.net/wp-content/uploads/2020/07/mesec-astrologija-simbolika-horoskop.jpg

Mesec simbolizuje primarno ispoljenje dualnosti. Astrološki simbol Meseca je predstavljen polukrugom, što je polovina celine, tj. kruga. Odnosi se na noćnu stranu (polovinu) horoskopa. Celina u materijalnoj formi može da percipira sve oko sebe ali ne može da ima uvid u sebe kao zasebnu celinu. Kako bi to mogla, ona se deli na dve polovine koje jedna drugoj predstavljaju odraz u ogledalu. U tome i jeste suštinski smisao mesečeve simbolike. Naš doživljaj stavnosti zavisi od tačke gledišta posmatrača i zbog toga možemo biti u isto vreme svesni samo jednog dela celine, samo polovine, dok druga polovina celokupnog značenja ostaje u pozadini nedostupna našim čulima. Mesec odlikava čovekovu dušu, tj. najfiniji i najosetljivji deo njega samog. Duša predstavlja večni i nepromenljivi deo suštine koja stvara materiju svojim ispoljenjem iz velikog neispoljenog. Duša je uvek neraskidivo vezana za celinu, tj. za neispoljeno i nosač je iskustava čoveka na materijalnoj ravni postojanja. Duša je nepromenjiva, samo menja uloge, tela, identitete kroz vreme i prostor. Mesec predstavlja prijemnik utisaka koje čovek prima.  Ona upija u sebe utiske, tj. podražaje iz spoljašnjosti čovekovog identiteta, obrađuje ih i stvara odgovore u vidu reakcija, tj. refleksija. To je ono što određuje čovekov doživljaj sebe koji se formira u odnosu na njegove reakcije na podražaje koje prima iz spoljašnjosti. Kroz simboliku Meseca su predstavljeni čovekovi osećaji kao odgovor na primljene senzacije. Pojam emocija označava pokret, kretanje. Čovekovi osećaji se uvek kreću, teku, menjaju. Mesec tako sve utiske upija u sebe i sve što se dešava, kreće, postoji utiče na Mesec, dok Mesec nema moć uticaja na okolinu. Mesec prima utiske i relektuje ih spolja kroz reakcije pojedinca u vidu osećaja radosti, tuge, priatnog i neprijatnog, ljubavi ili besa, optimizma ili straha, suočavanja ili povlačenja i slično.

Mesec je prirodni Zemljin satelit, ali je u astrologiji predstavljen kao planeta, zbog toga što se kreće po nebu. Koren reči “planet” na starogrčkom predstavlja lutalicu, nebesko telo u pokretu. Takođe, Mesec predstavlja svetlo u astrološkoj simbolici, zato što refleksija svetlosti Sunca o njegovu površinu može da osvetli predeo tokom noći, kada je Mesec između svoje druge i zadnje četvrti. Po svojoj prirodi Mesec je ženska planeta, pasivnog polariteta, vodenog elementa. Hladna je i vlažna, flegmatičnog temperamenta. Vlada noćnom polovinom horoskopa.

Mesec simbolizuje svaki vid refleksije svetlosti, pa samim tim predstavlja ogledalo, prozor, staklo, noćnu lampu, a od plemenitih metala srebro. Odnosi se na vid, oči kao čulo vida, desno oko žene i levo oko muškarca, kao i pomagala za vid kao što su naočare ili sočiva. Predstavlja svaku mirnu, stajaću vodu, kao što je jezero, ali sto tako i bazen ili baru. Simbolizuje dom i porodicu, roditeljski dom, majku. Odnosi se na spavanje, san, spavaću sobu. Predstavlja hranu, posebno mleko i mlečne proizvode, hleb i peciva, pa predstavlja i kuhinju, trpezariju, restorane, ugostiteljstvo. Odgovoran je za trudnoću i menstrualni ciklus kod žena. Simbolizuje čovekove najdublje osećaje, emocije i tok čovekovih osećanja, pa predstavlja i čovekovu osetljivost na spoljne podražaje i uticaje. Simbolizuje sve forme polukružnog oblika i svaku polovinu nečega.

Jačine i slabosti Meseca u horoskopu (dostojanstvo i debilitet):

Vladarstvo: Rak
Egzaltacija: 3. stepen Bika
Triplicitet: Noćni u znaku Bika, Device i Jarca
Termini: Mesec je svetlo u astrološkoj simbolici i stoga nema termine u horoskopu. Ovo je pravilo izvedeno po Ptolomeju, Liliju i Al Biruniju. Po Valensu, Mesec ima termine u horoskopu koji se dele na dnevne i noćne.
Lica ili desetine: Bik – drugi dekant (11.-20. stepena), Rak – treći dekant (21.-30. stepena), Vaga – prvi dekant (1-10. stepena), Strelac – drugi dekant (11.-20. stepena), Vodolija – treći dekant (21.-30. stepena).
Izgon: Jarac
Pad: 3. stepen Škorpiona