Notice: Function register_block_script_handle was called incorrectly. The asset file for the "editorScript" defined in "contact-form-7/contact-form-selector" block definition is missing. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 5.5.0.) in /home/itcreator/public_html/astrosymbolica.net/wp-includes/functions.php on line 5835
Merkur – Astrosymbolica
 

Merkur

Astrološka simbolika
https://astrosymbolica.net/wp-content/uploads/2021/05/Merkur-simbol-page.png
https://astrosymbolica.net/wp-content/uploads/2020/07/merkur-astrologija-simbolika-horoskop.jpg
Osnovna simbolika

Merkur simbolizuje svesnost i znanje. Njegov astrološki simbol je krst iznad kojeg se nalazi krug, na čijem vrhu se nalazi polukrug. Ovo predstavlja celinu, tj. duh koji dominira nad materijom i upravlja njom kroz razlikovanje osnovnih polariteta te celine, što je osnova analitičnosti. Tako dobijamo sliku čoveka koji je svestan svoje individualnosti. Merkur simbolizuje složenost pokreta koja ima za svrhu stvaralački rad, tj. ovladavanjem procesom rukovanja materijom. Misli i ideje se pretvaraju kroz pokret i govor u delo. Merkur simbolizuje proces sticanja znanja o celini kroz njenu analizu i poznavanje svakog dela od kog je celina sastavljena. On ima moć prepoznavanja nepravilnosti u funkcionisanju celine kroz uočavanje izdvojenog dela celine koji u sebi sadrži nekakvu nepravilnost. Osim što uočava nepravilnost, Merkur ima moć da je ispravi.
Merkur simbolizuje govor, reč, komunikaciju, informacije i njihovu razmenu, proces razmišljanja i obradu informacija, učenje – sticanje osnovnih saznanja putem analize, analitičnost i logiku, racionalizaciju, svesnost, pokret, kretanje, saobraćaj, puteve, prevozno sredstvo, bicikl i manji automobil, saobraćajne i slovne znakove, simbole, pisanje, olovku, sredstva za komunikaciju – telefon, sredstva informisanja – novine i informativne web portale, detalje, higijenu, dijagnostiku, lekara, trgovinu, zanatstvo, veštinu rada rukama, rođenog brata ili sestru, kopiju – sve ono što je identično originalu i ima svog dvojnika.
Merkur je androgin, što znači da nema jasno definisan pol. U zavisnosti od planete sa kojom je povezan u horoskopu, konjunkcijom, najbližim aspektom ili kroz dispozitora, Merkur preuzima ulogu muške ili ženske planete. Na primer, ako je u najbližem aspektu sa Marsom, koji je primarno muška planeta, Merkur će ispoljavati simboliku muške planete, a ako je u najbližem aspektu sa Mesecom koji je ženska planeta, Merkur će ispoljavati simboliku ženske planete. Takođe, Merkur će imati simboliku dnevne planete kada je orijentalan, tj. kada izlazi na istočnom horizontu pre Sunca, a kada je okcidentalan, tj. kada zalazi na zapadnom horizontu posle Sunca, imaće simboliku noćne planete. Delovaće benefično, pozitivno kada je u najbližem aspektu sa benefikom – sa Venerom, Jupiterom, Suncem i Mesecom, dok će delovati negativno u najbližem aspektu sa malefikom, tj. sa Marsom i Saturnom. Po prirodi Merkur je vazdušna planeta, hladan je i suv, melanholičnog temperamenta.

Osnovne jačine i slabosti

Svoje vladarstvo Merkur ima u znaku Blizanaca i Device. Blizanci predstavljaju treći mesec proleća kada počinje sezona toplih vetrova i vazduha zasićenog polenom. Devica predstavlja treći mesec leta kada se završava sezona toplih vetrova i počinje sezona hladnih, a vazduh je opet zasićen semenom raznih biljaka koje vetar raznosi. Merkurov izgon je u znaku Strelca i Vodolije. Od trećeg meseca jeseni do trećeg meseca zime vazduh je najčistiji i najmanje ispunjen mnoštvom sitnih sadržaja kao što su polen i semenke. Merkur se uvek nalazi u blizini Sunca, a kako je vlararstvo Sunca u znaku Lava, on stoga ne može da ima dostojanstvo u znacima iznad horizonta. Isto tako, Merkur može da bude vidljiv samo u blizini horizonta zbog maksimalne udaljenosti od Sunca od 28 stepeni.
Merkur ima egzaltaciju u znaku Device, a pad u znaku Riba. Kao planeta koja simbolizuje znanje i analiziku, u Devici predstavlja maksimalnu analiziku, celinu rastavljenu u sve svoje, i najmanje sastavne delove, detaljno složene. Ribe predstavljaju maksimalnu sintezu, zbog čega Merkur tamo nema nikakvu moć.

Jačine i slabosti Merkura u horoskopu (dostojanstvo i debilitet):
Vladarstvo: Blizanci, Devica
Egzaltacija: 13. stepen Device – najčešće prihvaćen stepen
Po tradiciji: 15. stepen Device (Ptolomej, Lili)
Triplicitet: Noćni u vazdušnim znacima – Blizancima, Vagi i Vodoliji.
Termini:
Ovan: 15. – 21. stepena
Bik: 9. – 15. stepena
Blizanci: 1. – 7. stepena
Rak: 14. – 20. stepena
Lav: 7. – 13. stepena
Devica: 1. – 7. stepena
Vaga: 20. – 24. stepena
Škorpion: 12. – 27. stepena
Strelac: 15. – 20. stepena
Jarac: 7. – 12- stepena
Vodolija: 7. – 12. stepena
Ribe: 15. – 20- stepena

Lica ili desetine: Bik – prvi dekant (1.-10. stepena), Rak – drugi dekant (11.-20. stepena), Devica – treći dekant (21.-30. stepena), Strelac – prvi dekant (1.-10. stepena), Vodolija – drugi dekant (11.-20. stepena).

Debilitacije Merkura:
Izgon: Strelac, Ribe
Pad: 13. stepen Riba

Slučajne jačine i slabosti

Merkur je dobar kada je postavljen u prvoj kući horoskopa, gde se tradicionalno raduje. Po Haldejskom rasporedu Merkur vlada 6. kućom.

Kada izlazi posle Sunca, tj. kada je okcidentalan, Merkur je snažan.

Kada se Merkur nalazi u 7. kući horoskopa, on je slab. Isto tako, slab je kad aizlazi pre Sunca, tj. kada je orijentalan.

Merkur i zdravlje

Merkur u medicinskoj astrologiji vlada šakama, stopalima i jezikom. Vlada svešću i psihom. Podvladarstvo ima nad plućima. Povoljno postavljen Merkur je generalno dobar pokazatelj zdravlja i vitalnosti, posebno kada se nalazi u znaku svog vladarstva, Blizancima ili Devici ili kada je postavljen u prvoj i šestoj kući horoskopa.

Saznaj sve o značenju Merkura u svom horoskopu

NATALNI HOROSKOP
3529,00 rsd
HOROSKOP ZDRAVLJA
2899,00 rsd
KONSULTACIJA
4699,00 rsd