Notice: Function register_block_script_handle was called incorrectly. The asset file for the "editorScript" defined in "contact-form-7/contact-form-selector" block definition is missing. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 5.5.0.) in /home/itcreator/public_html/astrosymbolica.net/wp-includes/functions.php on line 5835
Sunce – Astrosymbolica
 

Sunce

Astrološka simbolika
https://astrosymbolica.net/wp-content/uploads/2021/05/Sunce-simbol-page.png
https://astrosymbolica.net/wp-content/uploads/2020/07/sunce-astrologija-simbolika-horoskop.jpg
Osnovna simbolika

Sunce predstavlja vidljivu manifestaciju nemanifestovanog. Univerzum koji poznajemo, koji doživljavamo kroz materijalna tela za nas postoji u tri dimenzije. Njegova manifestacija započinje iz tačke koja se u astrološkoj simbolici predstavlja tačkom u simbolu Sunca. Oko tačke se prostire kružnica koja prikazuje sferu koja opisuje njegovo postojanje, tj. uticaj. Sfera Sunca je centralna sfera u astrološkom modelu kosmosa, koji počinje Zemljom u sredini, a završava sferom Saturna na obodu, iza koje se prostire sfera fiksnih zvezda. Simbolika Sunca je u davanju života, u kosmičkom skladu. Oko Sunca se sve okreće i sve gravitira ka Suncu. Sunce kao centralna sfera čini da se svrha i smisao centra manifestuje radijalno na sve strane i sve teži da se vrati svojoj suštini. Poput udaha i izdaha. Na taj način Sunce dovodi u red sve oko sebe i održava metafizički kosmos u postojanom stanju.
Sunce simbolizuje cenar bilo čega, bilo koje forme. Centralni deo sobe, stana, kuće, centar grada, regije, centar države ali i glavni grad države. Simbolizuje i sredinu bilo koje sfere – jezgro. Predstavlja svaku centralnu ličnost, kao što je kralj, car, vrhovni vladar, predsednik, premijer, ali i generalni direktor ili glavni rukovodilac nekog preduzeća. Simbolizuje krug, kružni tok, Predstavlja vid i organ vida – oči, desno oko muškarca, levo oko žene. Predstavlja oca – glavu porodice. Sve što ima visoko dostojanstvo i visok kvalitet. Ponos, ugled, uticaj, prestiž, zlato. Predstavlja sopstvo, ego i svrhu. Pozornicu i pozorište.
Priroda Sunca je sadržana u toplom i suvom kvalitetu, što je odlika elementa vatre. To je jedan od razloga zašto Sunce ima svoje vladarstvo u aktivnom, fiksnom i vatrenom znaku Lava. Sunce je muške, aktivne prirode. Lav je doba sredine leta kada je najtoplije i kada je suvo. Mesto sunčevog izgona je u znaku preko puta, u Vodoliji. Vodolija je toplog i vlažnog, vazdušnog elementa, što znatno umanjuje moć Sunca da zagreje tlo. Vodolija je doba sredine zime. Suncu odgovara znak Ovna kao topao i suv, elementa vatre i tu se nalazi u egzaltaciji. Svoju egzaltaciju Sunce ovde dobija na 19. stepenu, zbog svog položaja u proleće kada najavljuje vidno toplije dane dužeg trajanja. Sunce se u proseku na ovom stepenu nađe svake godine oko 9. aprila po zvaničnom kalendaru. Ovde Sunčev uticaj svetlosti i toplote postaje jači od uticaja Saturna koji simbolizuje hladnoću i tamu. Nasuprot svoje egzalzacije u Ovnu, Sunce svoj pad ima u Vagi na 19. stepenu. Ovo simbolizuje Sunce koje je istrošilo svoju svetlost i toplinu i nadjačano je od Saturna. U ovom periodu godine koje po zvaničnom kalendaru pada otprilike na 12. oktobar, počinju osetno hladniji tamniji dani. U ovom periodu počinje i sezona grejanja.

Osnovne jačine i slabosti

Jačine i slabosti Sunca u horoskopu (dostojanstvo i debilitet):

Vladarstvo: Lav
Egzaltacija: 19. stepen Ovna
Triplicitet – Dnevni: Ovan, Lav, Strelac
Termini: Sunce je svetlo u astrološkoj simbolici i stoga nema termine u horoskopu. Ovo je pravilo izvedeno po Ptolomeju, Liliju i Al Biruniju. Po Valensu, Sunce ima termine u horoskopu koji se dele na dnevne i noćne.
Lica ili desetine:
Ovan: drugi dekant (11-20 stepeni), Blizanci: treći dekant (21-30 stepeni), Devica: prvi dekant (1-10 stepeni), Škorpion: drugi dekant (11-20 stepeni), Jarac: treći dekant (21-30 stepeni).
Izgon: Vodolija
Pad: 19. stepen Vage

Slučajne jačine i slabosti

Sunce ima uticaj na svaku planetu koja se naže u njegovoj blizini. Ako se neka od planeta nađe u okviru 18,5 stepeni od Sunca, aplikaciono ili separaciono, ona će biti pod Sunčevim zracima, što će da oslabi njenu moć da neometano i pozitivno ispoljava sopstvenu prirodu. Ako se neka planeta nađe u okviru 8,5 stepeni od Sunca, aplikaciono ili separaciono, ona će biti spaljena od Sunca, što će u potpunosti onemogućiti njeno dejstvo. S druge strane, ako se neka planeta nađe u konjunkciji sa Suncem u okviru 17 lučnih minuta aplikaciono ili separaciono, to će joj omogućiti da maksimalno pozitivno i delotvorno ispolji svoju prirodu. Ovaj slučaj se naziva Kazimi konjuncijom ili planetom u srcu kralja.
U slučaju da se neka fiksna zvezda nađe u konjunkciji sa Suncem, njena simbolika će ojačati ili oslabiti Sunce. To zavisi od prirode, tj. simbolike fiksne zvezde, da li je ona pozitivnog, podržavajućeg dejastva ili je po prirodi negativna i rušilački nastrojena.

Merkur i zdravlje

Sunce u medicinskoj astrologiji vlada mišićima, srcem, mozgom, desnim okom muškarca i levim okom žene. Povoljno postavljeno Sunce je generalno dobar pokazatelj zdravlja i vitalnosti, posebno kada se nalazi u znaku svog vladarstva, Lavu ili kada je postavljeno u prvoj i desetoj kući horoskopa.

Saznaj sve o značenju Sunca u svom horoskopu

NATALNI HOROSKOP
3529,00 rsd
HOROSKOP USPEHA
2899,00 rsd
KONSULTACIJA
4699,00 rsd