Prva kuća horoskopa

06/07/2020by web1
https://astrosymbolica.net/wp-content/uploads/2020/07/Prva-kuca-horoskopa.jpg

Izlazak Sunca predstavlja simbolički vrh ili početak prve kuće. Nešto se pomalja na istočnom horizontu. Započinje novi dan. Novi život se rodio. Natus je ugledao svetlost dana. Prva kuća predstavlja buđenje ujutro nakon prospavane noći. Prva kuća opisuje pojavu nečeg novog u vidnom polju posmatrača. Svaka pojava ima svoj oblik, strukturu. Predstavlja materijal od čega je neko ili nešto napravljeno.

Vrh prve kuće, tj. njen početak predstavlja stepen znaka horoskopa koji se uzdiže na istoku u trenutku nečijeg rođenja ili u trenutku nekog događaja. Označava se sa Asc, što je skraćenica od ascendent. Ascendent je latinska reč koja u prevodu znači “gore”. Reč “ascending” se sa latinskog prevodi kao “uzlazni”. Prema tome stepen znaka horoskopa na kome se nalazi početak ili vrh prve kuće horoskopa označava uzlazni stepen, koji se poput jutarnjeg Sunca, u sadašnjem trenutku uzdiže na istoku horizonta.

Prva kuća predstavlja čovekovo “ja”, ličnost i karakter, kao i način na koji se osoba predstavlja svojoj okolini i drugima. Opisuje spoljni izgled osobe, telesnu konstituciju i vitalnost.

Po tradiciji, prvom kućom vlada Saturn, a Merkur se u njoj raduje.

Saturn kao vladar prve kuće simbolizuje pojavnost. Čovek se rađa kao telesno biće, a telo je forma kroz koju se čovek manifestuje. Bilo koji novi oblik ili događaj koji se pojavio i započeo nekakvu aktivnost je sadržan u simbolici prve kuće.

Merkur koji se raduje u prvoj kući simbolizuje momenat kada se čovek rodi, prvi put pojavi u telu i pusti glas. Takođe, svaki put kada se probudi, čovek ispusti nekakav glas, zvuk. Merkur ovde predstavlja reč koja je na početku. Ovo je predstavljeno u Genezi: Na početku beše reč.