Retrogradni Saturn u Škorpionu

14/07/2020by web1
https://astrosymbolica.net/wp-content/uploads/2020/07/retrogradni-saturn-u-skorpionu-cover.jpg

U 2015. godini Saturn je retrogradan od 14.03. do 2.08. Retrogradno kretanje je počeo na 4 stepena znaka Strelca i 15.06. će se vratiti u znak Škorpiona. Doći će na 28 stepeni Škorpiona u svom retrogradnom hodu, a kada krene direktno ponovo će ući u znak Strelca 18.09. i ostaće u ovom znaku do 20.12.1017. godine. Škorpion je znak koji se, slično simbolici Saturna, pominje često kao zloćudan. Ovo je znak koji predstavlja sredinu jeseni. To je vreme kada se pojavljuju prvi mrazevi i kada je vazduh ispunjen vlagom jer su česte kiše. Dani postaju vidno kraći u odnosu na noći. Hladan je, vlažan i mračan. Simbolizuje kanalizaciju, podrume, podzemlje, kriminal, buđ i truljenje, otrove i bolesti. S druge strane, znak Škorpiona sadrži simboliku reciklaže i samim tim transformacije materije iz jednog oblika u drugi. Stavlja nas na ispite, gde iskušava da li smo dovoljno sazreli i naučili određene životne lekcije.

Svojim retrogradnim povratkom u znak Škorpiona, Saturn će da deluje kao sudija koji će nam davati prolaznu ocenu ukoliko smo prethodne lekcije savladali ili će nas obarati na ispitu ukoliko nismo. Postoji verovanje da je Saturn pozitivan u svom retrogradnom kretanju. Ako je retrogradno kretanje vraćanje unazad, gde planeta odstupa od svog prirodnog pravca, jasno je da će njena simbolika biti oslabljena, što važi i za Saturnovu simboliku. Za vreme njegovog retrogradnog kretanja biće oslabljena njegova čvrstina i postojanost, kao i granice koje simbolizuje. Rokovi koji su ostavljeni u vremenu za ostvarenje krajnjih ciljeva su u ovom slučaju premašeni. Isteklo je vreme da se privede kraju ono što je još uvek u procesu stvaranja, što će ukazivati na pojačane gubitke. Energetski resursi koje predstavlja Škorpion će se brže trošiti, a sporije nadoknađivati, što će negativno uticati na svetsku privredu. Uprkos uvedenim merama štednje, zaduživanja će premašiti mogućnost refinansiranja i reprogramacije dugova i potonućemo još više u ekonomsku krizu. Posledice su poskupljenja energenata, na prvom mestu čvrstih goriva. Pitanje namirnica koje su kvarljive i koje se i pored toga rasprodaju zahvaljujući zaobilaženju zakonskih propisa biće opet aktuelno. Procesi nedovršenih političkih rešenja po pitanju pojedinih državnih granica, dovešće u ovom periodu do ponovnog pokretanja nestabilnosti upravo u pograničnim mestima gde ova pitanja nisu rešena, a to je Ukrajina, Sirija, Kosovo, kao i deo teritorije bliskog istoka koji zauzima tzv. Islamska država i države sa kojima se graniči. Saturn koji se kreće retrogradno u Škorpionu prolaziće kroz zadnja dva stepena ovog znaka. Zadnji stepen svakog znaka predstavlja graničnu zonu. U drugoj polovini juna će se nalaziti na zadnjem stepenu Škorpiona, kada će nerešeni konflikti iz prošlosti pokrenuti ponovo ratna dejstva i unazaditi napredak postignut u prvoj polovini kalendarske godine.

Dok se bude kretao retrogradno kroz znak Škorpiona Saturn će praviti inkonjunkciju sa Suncem, Marsom i Merkurom. Ljudi neće jasno videti sebe, svoje ciljeve i odnose. Umesto da se usmere na ono što je od centralnog značaja, pažnju će pridavati onome što je periferno, manje važno, što pripada prošlosti. Pokušavaće da saniraju štetu koja je već učinjena, da ožive ono što je već propalo, umesto da se pokrenu ka izgradnji novog, ka stvaranju kvalitetnijih odnosa, korisnijih dogovora i saradnje. Oni će pod uticajem retrogradnog Saturna u Škorpionu ispostavljati jedni drugima račune za nekadašnje nesporazume i neuspele zajedničke projekte. Doći će vreme za naplatu promašenih investicija i propalih poslova i pokušavaće se naduvati vrednost onome što realno sada vredi ispod nekadašnje cene.

Nakon toga će Saturn praviti kvadrat sa Venerom, što će dovesti do nezadovoljstva u odnosima, što će dovoditi do raskida emotivnih veza i razvoda brakova, a u trendu će opet da bude nešto što je šund. Korupcija i održavanje odnosa iz koristi će se pojačati u društvu. Pred kraj retrogradnog hoda u Škorpionu, Saturn će napraviti i trigon sa Suncem, što će doprineti vraćanju tradicionalnim vrednostima. Na kraju, budite pažljivi i u pogledu svog zdravlja.

Retrogradni Saturn u Škorpionu uticaće na učestaliju pojavu hroničnih zdravstvenih tegoba, najčešće u vidu kamenja u mokraćnim kanalima i bešiki, ciste na jajnicima i tegobe sa hemoroidima. Veoma je važno da vaša lična higijena bude na potrebnom nivou. Potrebno je da pazite na ishranu, jer sve što ne bude prijalo vašem organizmu izazivaće zastoje i blokade. Najčešće će biti blokade u organima za izlučivanje i preradu nepotrebnih materija iz tela. U slučaju dugogodišnjeg zamenarivanja zdravlja i nanošenja štete organizmu, ozbiljna i hronična oboljenja su neminovna, a u tom slučaju će najčešće jedino rešenje biti odstranjivanje obolelog organa, izrasline, tumora, kamenja i slično hirurškim putem.