Notice: Function register_block_script_handle was called incorrectly. The asset file for the "editorScript" defined in "contact-form-7/contact-form-selector" block definition is missing. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 5.5.0.) in /home/itcreator/public_html/astrosymbolica.net/wp-includes/functions.php on line 5835
Sekte – Astrosymbolica
 
https://astrosymbolica.net/wp-content/uploads/2020/07/sekte-cover.jpg

Sekte možete zamisliti kao dve sektora ili dva dela horoskopa. Horoskop se deli na dva dela: deo iznad i deo ispod horizonta. Deo iznad horizonta obuhvata kuće od 7. do 12. Deo ispod horizonta obuhvata kuće od 1. do 6. Kuće uvek ostaju ovako raspoređene i one se ne kreću. Ono što se kreće je nebeski svod, a to se dešava usled okretanja Zemlje oko svoje ose. Nebeski svod se uvek okreće u smeru kazaljke na satu, dok se planete kreću po dnevnom hodu u smeru suprotnom kazaljke na satu.

Kada se Sunce nađe iznad horizonta, na mestu posmatrača je dan, tj. obdanica. Zbog toga je Sunce prirodni vladar dana i njegovo prirodno mesto je iznad horizonta. Kada je dan, čovek je u najvećem broju slulčajeva budan i aktivan. Sunce kao predstavnik aktivnog, muškog principa, stoga ima svoju vladavinu nad gornjim delom horoskopa, tj. nad delom iznad horizonta.

Kada je Sunce iznad horizonta, na drugom delu horoskopa, ispod horizonta je noć. Kako je Mesec svetlo koje reflektuje Sunčeve zrake, vidimo ga kao svetlo u noći. Mesec, osim toga, simbolizuje i san, spavanje. Tokom noći, čovek je većinom pasivan i spava, odmara se. Mesec je predstavnik pasivnog, ženskog principa, zbog čega ima prirodnu vladavinu nad donjim delom horoskopa, tj. onim delom koji je ispod horizonta.

Ostale planete su dodeljene gornjem ili donjem sektoru po pravilu svojih elementarnih kvaliteta. Potrebno je znati da Sunce i Mesec predstavljaju suprotne prirode. Sunce je toplo i suvo, dok je Mesec vlažan i hladan. Između Meseca i Sunca se nalazi sfera Merkura i Venere. Venera je po svojoj prirodi umereno hladan i vlažna, predstavnik pasivnog polariteta i ženske prirode, zbog čega se dodeljuje Mesecu i pripada donjem delu horoskopa. Jupiter se nalazi između sfere Marsa i Saturna. S jedne strane Jupiter prima toplotu od Marsa, a s druge strane ga hladi Saturn, tako da je njegova priroda umereno topla i vlažna. Kako kombinacija toplote i vlage podržava život, Jupiterov osnovni princip je aktivan ili muški, tako da je on dodeljen Suncu i gornjoj sferi horoskopa. Saturn je po prirodi hladan i suv, što dovodi do razlaganja podrške životu i to je uzrok njegove malefične prirode. Kako bi se ublažila njegova malefičnost, dodeljen je gornjem sektoru horoskopa. Mars je po prirodi topao i suv. Kako se Mars nalazi odmah iznad sfere Sunca koje ga dodatno greje i suši, Marsova priroda je preterano vrela, što je uzrok njegove malefične prirode. kako bi se ista ublažila, on dobija mesto na donjem sektoru horoskopa, koja sadrži dovoljno vlage da umanji prejaku vatru Marsa. Merkur je po prirodi hladan i suv. Kako se nalazi između Meseca i Venere, u zavisnosti od svog položaja u odnosu na Sunce, Mesec i druge planete u horoskopu, on je dvostruke prirode. Kada izlazi pre Sunca kao jutarnja zvezda, Merkur je dodeljen gornjem delu horoskopa, a kada zalazi posle Sunca kao večernja zvezda, Merkur je dodeljen donjem delu horoskopa.

Kada posmatramo horoskop, planete će svoju simboliku ispoljavati bolje i snažnije kada se nalaze u svom delu horoskopa, tj. kada su u svojoj sekti. U vezi ovog postoje dodatna pravila koje možete pronaći pod “Hajz” i “Halb”.