Šesta kuća horoskopa

06/07/2020by web1
https://astrosymbolica.net/wp-content/uploads/2020/07/sesta-kuca-horoskopa.jpg

Šesta kuća svoje poreklo dobija od ideje dovršavanja kreativnog procesa. Nakon što je ispunjena forma, nakon što je čovek uložio energiju u ono što bi trebalo da ga podrži i osigura mu opstanak, i nakon što je uložio energiju u ispunjenje sopstvenih kreativnih potreba, on preostali deo svoje energije ulaže u fino doterivanje i dovršavanje svoje kreacije. U tom procesu se sve ono što je višak na objektu kreativnosti uklanja i pravi se red. Čovek ovde vodi računa o čistoći i svakom detalju. Sve što u bilo kom pogledu odstupa od uravnotežene celine, čovek popravlja. On u simbolici ove kuće primećuje svaki detalj na objektu koji je stvarao u prethodnim fazama i uočava svaku, najsitniju grešku i svaki detalj.

Šesta kuća simbolizuje higijenu – ličnu i spoljašnju, dijagnostiku postojećeg stanja,  doterivanje, završne radove na objektu kreativnosti, ispravljanje grešaka. Predstavlja posvećivanje kreaciji, uslužne delatnosti, radno mesto, zanatske delatnosti, sve što obuhvata detalje. Sadrži sve što je neophodno za održavanje fizičke kondicije i zdravstvenog stanja u optimalnoj formi. U ovo spadaju remedijalne mere, tj. lekovite supstance. Medicinska dijagnoza, lekar, apoteka, apotekar i medikamenti takođe spadaju u sadržaj šeste kuće.

Po tradiciji, Merkur vlada šestom kućom, a Mars se u njoj raduje.

Merkur kao vladar šeste kuće simbolizuje ostvarenu zamisao, ostvarenje planova u realnosti. Predstavlja vrhunac analitičkih sposobnosti i znanje o svrhi i načinu funkcionisanja svakog, i najsitnijeg delića celine.

Mars koji se u šestoj kući raduje simbolizuje čovekovu fizičku snagu i energiju koja je preostala nakon uloženog rada u kreativni proces. Mars se raduje zato što je u mogućnosti da preostalu energiju usmeri u dovršavanje kreacije i ispuni svoju svrhu u potpunosti.