Spaljenost ili spaljena planeta

17/07/2020by web1
https://astrosymbolica.net/wp-content/uploads/2020/07/spaljena-planeta-cover.jpg

Ako se neka planeta nađe u okviru 8,5 stepeni od Sunca, aplikaciono ili separaciono, ona će biti spaljena od Sunca, što će u potpunosti onemogućiti njeno dejstvo.

Ovo se bazira na činjenici da se planeta koja je blizu Suncu ne može da se vidi zbog jačine sjaja Sunca. Nju bukvalno zaklone zraci Sunca. Kada se brža planeta (Mesec, Merkur, Venera) približava Suncu, kao i kada se Sunce približava sporijoj planeti (Mars, Jupiter, Saturn, Uran, Neptun i Pluton) planeta prvo dolazi pod Sunčeve zrake, što je udaljenost od 17,5 stepeni pre i posle perfekcije konjunkcije sa Suncem. Kada je planeta pod Sunčevim zracima, još uvek može da se vidi ali se tada dešava efekat prelamanja odraza sunčeve svetlosti i planeta deluje kao da se zapalila i da gori. Kada se približi Suncu na udaljenost od 8,5 stepeni pre perfekcije konjunkcije, kao i kada se udaljuje od Sunca u okviru tog područja, plenta se ne može videti, zbog čega se kaže da je spaljena, tj. deluje kao da je potpuno izgorela i da je nestala.

1. Planeta ulazi u područje svoje spaljenosti

2. Planeta izlazi iz područja svoje spaljenosti

Spaljenost je najgore što se može dogoditi jednoj planeti i to je njena totalna slučajna debilitacija. Spaljena planeta je potpuno zaklonjena Suncem i Sunce je preuzelo primat nad njenim dejstvom, u smislu da ne dopušta planeti da ispolji svoju suštinsku simboliku, nego se sve događa po volji simbolike Sunca. Ovo je posebno loše u slučaju da se planeta u isto vreme nalazi u znaku svoje prirodne debilitacije – u padu ili u izgonu. Planeta je tada malefična i njen negativan uticaj će se ispoljiti vrlo snažno.

Izuzetak je kad se planeta nalazi u znaku svog prirodnog vladarstva, gde ona zadržava svoju pozitivnu simboliku ali nema moć da deluje jer joj Sunce oduzima moć delovanja. Ovo znači da sama planeta neće delovati negativno, malefično, ali i pored toga što ostaje benefična, ona neće moći da interveniše i ispolji svoje benefično dejstvo, što je u velikoj meri ograničava.

Planeta se ne smatra spaljenom ako nije u istom znaku u kom se nalazi Sunce.