Venera konjunkcija Mars

06/03/2022by web1
https://astrosymbolica.net/wp-content/uploads/2022/02/venera-konjunkcija-mars-naslovna.jpg

Konjunkcija označava početak novog ciklusa određenom simbolikama dve planete koje se sastaju u zagrljaju i stvaraju simboliku odnosa prikazanu znakom, delom znaka i stepenom gde se sastaju. Mars u sebi nosi pokretačku energiju, takmičarski duh, ima stalnu potrebu da ruši granice, da se bori, ulazi u konfliktne situacije, predvodi, diktira pravac, usmeren je ka cilju i okrenut je sebi. Venera je suprotne simbolike. Ona je prijemčiva, kreativna, oseća potrebu da razvija skladne odnose, pruža ljubav, osećajna je, nosi u sebi smisao za lepotu, formu, sklad, boje, zadovoljstvo i uživanje. Mars je onaj koji osvaja, a Venera je ona koja dopušta da bude osvojena. Dok Mars teži da osvoji što više ciljeva, Venera teži kvalitetu odnosa. Kada se radi o konjunkciji ove dve planete, Mars će uvek biti usmeren na osvajanje Venere koja će ga privući baš onakva kakva jeste u datoj simbolici. U nekom znaku će Venera biti slaba, nedostaje će joj uobičajeni kvaliteti lepote, delovaće neugledno, u nekom znaku će biti osrednja, prosečna, dok će u nekom znaku čak biti jača i kvalitetnija od Marsa. Bez obzira na to kako će Venera ispoljavati svoju simboliku, da li će biti manje ili više kvalitetna, upravo takva kakve jeste delovaće Marsu neodoljivo i on će videti samo nju i jedini cilj će mu biti da je osvoji i spoji se sa njom, makar morao pre toga da se suoči sa najvećim preprekama i neprijateljima. Venera će sa svoje strane biti prijemčiva da je osvoji Mars kakav god da bude u simbolici znaka u kom se odvija konjunkcija. Čak i ako Mars bude u svom izgonu i slab, Venera će mu dopustiti da je osvoji i pored toga što će u tom slučaju biti mnogo jača i kvalitetnija od njega.

Konjunkcija Venere i Marsa predstavlja princip privlačenja suprotnosti. Venera i Mars su po svojoj simbolici suprotnog značenja. Vladaju znacima koji se nalaze jedno preko puta drugog. Venera vlada Bikom, a preko puta Bika se nalazi Škorpion kojim vlada Mars. Mars vlada Ovnom preko puta kojeg se nalazi Vaga kojom vlada Venera. Ovo ukazuje na magnetsku privlačnost koja stvara snažno polje energije koje budi strasti i primarnu seksualnost. Međusobno se odlično dopunjuju jer Venera poseduje ono što Marsu nedostaje dok Mars poseduje ono što Venera nema u sebi. Jedno drugom mogu biti odlična podrška jer kada je Mars naglašeno neobuzdan, nekontrolisan, previše impulsivan i kada bezglavo srlja u opasnost, Venera ima moć da ga smiri i svede njegovu energiju u optimalnu formu koja će postići cilj umesto da sagori samog sebe u svojoj sklonosti ka preterivanju. Kada je Venera preterano prijemčiva, naglašeno ljubazna i otvorena prema drugima do stepena naivnosti, kada pruža ljubav i pažnju onima koji samo žele da je iskoriste, Mars je tu da u njoj probudi odbrambene instinkte i da je trgne iz letargije kako ne bi postala žrtva tuđe pohlepe. Mars je tu i da je odbrani od nasrtljivih udvarača jer samo on može da poseduje Veneru koju je osvojio i nikome drugom neće dopustiti da je dodirne. Veneru neće niko drugi privući do Marsa koji joj je namenjen konjunkcijom, ali se može dogoditi da neko drugi pokuša da je otme i na silu prisvoji. Zbog toga pojedine konjunkcije Venere i Marsa nose u sebi izazov i zahtevaju savladavanje prepreka i borbu. Mars je onaj koji će da se bori i da se suočava sa preprekama, neprijateljima i konkurencijom, a Venera je ona koja će ga čekati koliko god bude bilo potrebno i koja će trpeti sve nedaće i ograničenja dok ne dođe njen Mars da je oslobodi i spoji se sa njom.

Konjunkcije Venere i Marsa se dešavaju u proseku svaka 23 meseca, ali će se ponekad dogoditi jedna za drugom u razmaku od nekoliko meseci do svega dve-tri nedelje. Konjunkcije koje se događaju u kratkim razmacima, od nekoliko meseci ili nekoliko nedelja su one koje u sebi nose izazove. Predstavljaju simboliku dve osobe koje se susretnu, budu privučene neodoljivo jedna drugom, zaljube se, dodirnu se, spoje se u ljubavnom zagrljaju, da bi se nakon toga silom prilika razdvojile i počele da osećaju čežnju jedna za drugom. Ovo je ponekad slika Venere koju nakon spoja sa Marsom otima neko drugi. Na primer, nakon što se spoji sa Marsom, Venera se udalji i napravi konjunkciju sa sporijom planetom, na primer sa Jupiterom ili je sustigne brža planeta Mesec ili Merkur i napravi konjunkciju sa njom. Nekoliko meseci ili nedelja nakon toga, opet se spoji sa Marsom. Ovde je opisana simbolika izazova gde Mars mora da se bori za svoju Veneru, da savlada prepreke, da je vrati sebi u zagrljaj, što je slika koja se nalazi u brojnim pričama i mitovima o herojima koji moraju da dokažu kako su vredni ljubavi jedne Venere. Ponekad je ovo slika Venere koja ide u susret Marsu, pokaže ju svoju naklonost i odmah se potom povuče kako bi navela Marsa da joj pokaže i dokaže svoju sposobnost da je osvoji i bude ono što ova Venera očekuje u ljubavi i u odnosu sa njim. Kada Mars savlada izazove i prepreke i konačno osvoji Veneru, to će obično predstavljati srećan ili snažan, uglavnom kvalitetan spoj, bez obzira na dalji tok ciklusa do naredne konjunkcije.

Kada se radi o konjunkcijama Venere i Marsa koje se dešavaju u velikim vremenskim razmacima, oko 23 meseca između jedne i druge konjunkcije, to opisuje spoj do kog dolazi bez prethodnih iskušenja i izazova, ali će se unutar ciklusa Venera i Mars suočavati sa raznim iskušenjima koja će testirati njihovu sposobnost da svoj odnos održe i da istraju u zajednici do naredne konjunkcije. U većini slučajeva ovo može da bude komplikovan odnos u daljem toku ili će već na startu, sama konjunkcija ukazati da će odnos biti nemoguće održati do naredne konjunkcije i da će doći do prekida negde u daljem toku ciklusa.

Veliki ciklus konjunkcija Venere i Marsa iznosi 32 godine i simbolizuje vrhunski kvalitet međusobnog prožimanja, davanja i primanja, ljubavi koja osvaja srca na višem nivou svojim uticajem. Parovi koji ostanu zajedno 32 godine su ispunili svrhu odnosa i uspeli da odole svim iskušenjima i savladaju sve izazove koje emotivni odnos može da nosi u sebi. Još jedna interesantna činjenica je da se konjunkcije Venere i Marsa mogu odigrati samo unutar maksimalne udaljenosti Venere od Sunca koja iznosi 48 stepeni. Mars se uvek kreće direktno, dok Venera može da bude retrogradna, stacionarna, da izlazi ujutro pre Sunca kao jutarnja zvezda ili da zalazi posle Sunca kao večernja zvezda. Ova nebeska igra Venere ukazuje da odnos između Venere i Marsa započet u konjunkciji može da bude vrlo dinamičan i pun naboja, osetljiv i promenljiv, upravo kao i odnos između dvoje ljudi u ljubavnom odnosu. Nebeska simbolika se tako ogleda u zemaljskoj simbolici emotivne, ljubavne veze. Simbolika započeta delom horoskopa gde se odigra konjunkcija Venere i Marsa ukazaće na snažnu energiju koja je u stanju sa bude stvaralačka ili rušilačka, da gradi ljubav ali isto tako i da gradi mržnju. Njihova simbolika može da nas nauči mnogo o međuljudskim odnosima. U natalnom horoskopu će, osim simbolike kvaliteta i kapaciteta koji osoba koja ovu konjunkciju ima biti u stanju da izgradi, ukazaće i na strasti te osobe.

Kako se ova konjunkcija može odigrati na različitim stepenima različitih znakova, ukazaće na šaroliku simboliku odnosa, upravo kao i u svakodnevnom životu. Verovatno ste se do sada više puta zapitali kako je moguće da jedna zgodna, fina, pametna devojka izabere neotesanog grubijana za emotivnog partnera ili kako je moguće da jedan mladić koji je atletski građen, uspešan, popularan, izabere neuglednu, povučenu devojku pored svih atraktivnih lepotica kojima je uvek bio okružen. Odgovor na ova pitanja je upravo u magnetizmu koji između sebe stvaraju Venera i Mars kada ulaze u konjunkciju, kada se spoje u ljubavnom zagrljaju.