Notice: Function register_block_script_handle was called incorrectly. The asset file for the "editorScript" defined in "contact-form-7/contact-form-selector" block definition is missing. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 5.5.0.) in /home/itcreator/public_html/astrosymbolica.net/wp-includes/functions.php on line 5835
Venera kvadrat Jupiter – Astrosymbolica
 

Venera kvadrat Jupiter

09/12/2022by web178
https://astrosymbolica.net/wp-content/uploads/2020/07/venera-kvadrat-jupiter-cover.jpg

Venera simbolizuje čulnost, lepotu, sklad forme i oblika, odnose, a kako je po prirodi ženska planeta, predstavlja simbol mlade žene, devojke. Jupiter simbolizuje daljine, proširuje horizonte spoznaja, predstavlja učenje na višem nivou, veru u postojanje nečeg što prevazilazi granice čoveka i što se može opisati kroz religiju. Jupiter kao muška planeta predstavlja plodnost, a po mitologiji predstavlja i najviše božanstvo pesonifikovano u grčkom Zevsu ili rimskom Jupiteru, čije ime ova planeta i nosi. Kvadrat je aspekt koji daje podsticaj i snagu za rast i razvoj ali kroz suočavanje sa preprekama. Samim tim ovaj aspekt simbolizuje teškoće i prepreke na putu ka cilju.

Venera u kvadratu sa Jupiterom ukazuje da se simbolika ove dve planete spaja u odnos koji je opisan izazovima koje obe planete doživljavaju jedna u odnosu na drugu. Venera privlači Jupiter svojom lepotom, gracioznošću, predaje mu svoju čulnost, tako da kod Jupitera izaziva potrebu da svojom simbolikom uveća, proširi čulne senzacije koje mu Venerina simbolika predaje. Kako su obe planete plodne i simbolizuju plodnost, kroz aspekt kvadrata bivaju neodoljivo privučene jedna drugoj ali u isto vreme su suočene sa teškoćama u odnosu. Na prvom mestu, jedno od njih dvoje je zrelije i u boljem položaju da ostvari dominaciju nad svojim parom, a drugo je slabije, oseća se u podređenom položaju i hoće da se toga oslobodi i ostvari nezavisnost. U slučaju kvadrata nezavisnost još nije dovoljno formirana, tako da je slabija planeta na pola puta od razvoja svoje nezavisnosti i jednakosti u odnosu na drugu planetu. To je dovodi u položaj gde na neki način zavisi od toga kako će jača planeta primiti njenu simboliku. Uvek brža planeta predaje nešto od svoje simbolike sporijoj, za šta ova druga mora da prihvati odgovornost, kada ulaze međusobno u aspekt. U ovom slučaju Venera je brža, a Jupiter sporija planeta.

Venera kao simbol mlade devojke budi u Jupiteru čulnost i to postaje priča gde devojka zavodi muškarca koji zbog nje čini neki vid prekršaja, prelazi preko neke granice i to se najčešće dešava kroz moralni prekršaj. Jupiter je zadužen za više obrazovanje i u spoju sa Venerom bi trebao da simbolizuje fine manire, kulturno i lepo ponašanje, ali kada se radi o aspektu kvadrata, Jupiter samo do pola prihvata Venerinu potrebu da mu pruži ljubav i da mu se u celosti preda. Prema tome, niti je Venera u ovom slučaju dovoljno sposobna i dorasla da se preda Jupiteru i njegovim potrebama u ljubavi, niti je Jupiter dovoljno spreman da prihvati Veneru u celosti. Ovo dovodi do polovičnog odnosa gde uvek nedostaju neke od ključnih stvari koje su neophodne da bi jedan odnos, bez obzira da li je prijateljski, emotivni, bračni ili poslovni, mogao da skladno i neometano funkcioniše. S jedne strane, Venera oseća kako želi da se u potpunosti preda Jupiteru, ali od njega zauzvrat očekuje bezrezervnu podršku, koju u ovoj situaciji neće dobiti. Dobiće samo delimično podršku i to tamo gde Jupiteru odgovara da joj pruži. Jupiter očekuje od Venere da mu njena simbolika bude na raspolaganju kad god njemu to zatreba, ne vodeći mnogo računa o potrebama same Venere. On će njegove zahteve samo delimično ispuniti i to najčešće površno, a Venera će se zbog toga osećati uskraćeno i neprihvaćeno. To će dovesti do napetosti između njih dvoje i stvoriće se nezadovoljstvo umesto očekivanog zadovoljstva. Jupiter, obzirom da je sklon da sve što je pod njegovom simbolikom širi i umnožava, neprestano će imati potrebu da uzima više i više od Venere, dok sam neće umeti da Veneri adekvatno uzvrati. Venera, usled nezadovoljstva podrškom koju joj pruža Jupiter, neće pružati od sebe više nego što je na početku pružala. Jupiter će zbog toga duplirati ili najčešće multiplicirati čulnost koju je primio od Venere, pa kako neće moći da od nje dobije sve, projektovaće svoju potrebu na druge objekte i tamo će nalaziti ono što mu od venere nedostaje. U grčkoj mitologiji je ova situacija opisana u odnosu Zevsa, vrhovnog božanstva, koga simbolizuje Jupiter i Here, njegove supruge, koju simbolizuje Venera. Istu ovu simboliku svakodnevno viđamo u međuljudskim odnosima, a naročito nam ona privlači pažnju kada se radi o emotivnim vezama. Svima je poznata priča o preljubnicima i moralnim prekršajima u emotivnim vezama i braku.

Jupiter ima potrebu da sagleda šta se nalazi iza jednom utvrđene granice, a kako je izazvan kvadratom, on će prekršiti pravilo o vernosti i očuvanju zajedništva između njega i druge osobe sa kojom je u vezi, tražeći nova iskustva i nalazeći ih u novoj osobi. Kako je promenljive prirode, Jupiter će biti sklon da menja partnere u ljubavnim vezama, čak će biti sklon da održava više veza odjednom, jer je Jupiter za to sposoban. S druge strane, ni jedna od Venera se neće dobro osećati pored takvog Jupitera. Ovde nije reč samo o tome da je Venera uvek žena ili devojka u odnosu, a Jupiter muškarac. Obe planete mogu podjednako da opisuju muškarce i žene u nečijem horoskopu. U praksi i žena ima paralelne veze sa više muškaraca. Tako ovaj aspekt često ima simboliku intriga i afera u odnosima, gde se stvara začarani krug u kojem ni osoba simbolizovana Jupiterom, ni osoba simbolizovana Venerom neće doći do očekivanog zadovoljstva i uvek će biti nezadovoljni, nemirni, napeti, u potrazi za nečim boljim. Nažalost, ono za čim tragaju, što im je potrebno da bi se osećali ispunjeno, neće nikada naći u celosti. Davaće i primaće samo polovično i uvek će videti u drugoj osobi problem, a nikada u sebi. Pri tome će imati potrebu da održavaju više emotivnih veza odjednom, jer oni samo tako mogu da imaju osećaj da su čulno zadovoljstvo dobili u celosti. Osobe koje imaju kvadrat Venere sa Jupiterom u svom natalnom horoskopu ne razumeju da emotivnu ispunjenost mogu u celosti dobiti samo od jedne osobe. Zbog toga će uzimati delića zadovoljstva od više različitih osoba. Kako ti delići nisu međusobno kompatibilni, oni nikada neće moći da se uklope i stvare zadovoljavajuću celinu, pravo zadovoljstvo i dubok, iskren odnos.

Kako i Venera i Jupiter simbolizuju plodnost, u aspektu kvadrata ukazaće na teškoće u ostvarenju krajnjeg ishoda bilo čega što međusobno simbolizuju. Kada se radi o trudnoći, ovaj aspekt može da ukaže na teškoće u trudnoći, ponekad i na mogućnost spontanog pobačaja, ali neće ukazivati na neplodnost, osim u retkim i posebnim situacijama, npr. kada se obe planete i njihovi dispozitori, sa dodatkom Meseca nađu u neplodnim znacima (Blizanci, Lav i Devica). U trgovini i finansijskim odnosima ukazivaće na korupciju i pokušaje podvala i prevara sa robom i novcem. Tipična situacija gde se loš kvalitet naplaćuje skuplje, tako što se upakuje u privlačnu ambalažu. Narodna poslovica kaže za ovo: “Spolja gladac – iznutra jadac”. Ovo je jednim delom i simbolika prodavanja zadovoljstva za novac, što ne mora biti uvek klasična prostitucija ali će u najvećem broju slučajeva biti ono što se danas naziva “sponzorstvom” i što se u javnosti prikazuje kroz afere dobrostojećih osoba sa starletama. Još jednom pominjem grčku mitologiju koja ovaj aspekt opisuje kroz brojne afere vrhovnog boga Zevsa sa drugim ženama, od kojih su većina bile smrtne žene. On bi te žene oplodio i one bi rađale polubogove, što opet asocira na neki vid polovičnosti. Stoga ovo može da bude i velika seksualna požuda nakon čijeg zadovoljstva ne ostaje dovoljno mesta za iskrene, duboke, dugotrajne emocije i razvoj skladnog odnosa. Većina smrtnih žena koje su imale aferu sa Zevsom zadesila je loša sudbina i ni jedna nije ostvarila celovit odnos sa njim.

Mogućnost prevazilaženja ovog aspekta nude dobro postavljeni dispozitori i recepcije, pri čemu je osobi koja ga ima u svom horoskopu najvažnije da spozna tajnu mističnog braka. Kao što se Jupiter u mitologiji smatra vrhovnim božanstvom, tako i spoj dve osobe gde se obe u svom odnosu jedna prema drugoj odnose kao prema božanstvu, može da razbije začarani krug potrebe za aferama i traganju za zadovoljstvom i ispunjenjem tamo gde toga nema – u polovičnim odnosima.

78 comments

Comments are closed.